Ruam peluh di leher

Nak tanya, ada sesapa boleh share x cara nak hilangkan ruam peluh di leher baby baru lahir.. Makin hari makin banyak pula sy tengok ruam peluh di leher anak saya, bau pon kurang menyenangkan since ada daki.. Saya selalu cuci guna baby oil utk buang daki2 tu, tapi ruam tetap duk ada.. Kesian kat dia ?

8 Balas

saya pernah ada experience time baby saya lahir hari tu. saya bawa jumpa doctor, doctor bagi cream aquas n saya tukar mandian dia sbb doctor ckp kulit baby sensitif. Terus beli moisturiser cetaphil baby bath, alhamdulilah lepas tukar mandian n pkai cream tu nampak ada perubahan.

cba sis stop pkai bby oil tu..tkut kulit dya sensitif dgn oil tu..dlu ank sy mmg xssuai pkai baby oil..pastu pkaikan bju yg nipis2 je jgn bg yg tbal2.. antra dua je ruam peluh atau susu mngalir kat leher..kna rajin lap laa

Saya selalu cuci bersihkan anak masa mandi je guna air lepas tu saya sapu cream aloe vera . Tapi cream ni susah nak jumpa dan harga kat tempat lain mahal berganda dari tempat saya . Atau boleh try baby cream joielle .

mesti anak jenis bambam kan sbb tu leher dia xdapat udara..anak sy sy biarkan je as long dia selesa..xsapu apa2 pon sbb takut makin melarat

Letak bedak anesia sis...bby sy dlm ari aritu mcm tu ruam n merah2 garis kt leher dia...alhamdulilah ilang..

Saya guna produk Mayya Baby Cream, dan pakai kan baby newborn saya baju lobang2 supaya tak panas

kerap cuci guna air suam..peluh too yg bt ruam n daki

Saya guna krim dropoline