Ruam

Hai mommies.. Ada cara tak nak hilangkan ruam merah kat leher baby.. Dh try pakai krim makin teruk jadinya

Ruam
122 Balas

Dari anak sulung, sampai yg kedua sy amalkan sapu Vaseline Petroleum Jelly. Klu dah merah mcm tu setiap 1 or 2 jam sy sapu. Mmg anak2 sy jarang kena ruam. Itu saja sy amalkan selain sapu dgn cream drapolene. Lgpun Vaseline Petroleum Jelly ni selamat utk kulit baby. Berpatutan harga Vaseline Petroleum Jelly tu. Skrg ni, adik² sy pun amalkan vaseline utk anak² mereka. FYI, sy guna Vaseline Petroleum Jelly ni dr sy bujang lg, sapu kat lips, n areas yg cepat kering, bila period sy guna juga utk sapu supaya tak ruam. Selamat mencuba. Tp mommy, klu x kurang juga ruam tu, bawa pergi jumpa doktor la yer.

Salam mom.. Baby sy ada ekzema jugak. First sis bawak jumpa doc pakar kanak2 ye. Tunjuk kt Dr, second avoid makanan yg blh sebabkn kulit baby bertambah buruk. Mcm sy, Dr nasihatkan jgn makan telur.Kurangkan makan ayam, Dr pesan makan lepas susu baby klu takut. Bahan yg ada chemical, Cuba stop kan.. Emas, perfume off kjp sbb xtau mana satu yg baby sensitive. Then, shampoo pon tukar. Mcm sy cetaphil dgn suu balm boleh bantu baby.. Alhamdulillah kurang bnyk jugak. Then sy sapu dgn ubat khas yg Dr bagi. Lotion Sgt penting ye utk baby.

anak saya dulu sampai berdarah gatal dia garu time tido, last last saya pergi farmasi tanya dorg suggest ni. mmg elok smpai skrg anak saya dah 8bulan lebih still pakai bedak sejuk tu. Yg krim tu sapu kt leher dia lap kering2 dulu, pastu letak bedak sejuk tu. Kalau dia peluh saya akan ambik wet tissue lap lap leher dia, keringkan pastu buat benda sama. kejap je dah elok. Kalau dah elok tkya letak krim da pun tkpe letak bedak sejuk tu je. mmg elok serasi untuk anak saya. Pape pun awak tnya org farmasi tu dulu sebelum beli ya

Kalau boleh jangan letak pape krim dlu.... Klu dy xsesuai... Baju bhgian leher jgn dekat sgt dgn leher cr yg lebih luas... Jgn lap guna wipe tissue... mandi sabun...lap kering2... Sapu tepung ubi... Lpas mnyusu kne mke sure jgn smpi leher dia... Kdang2 baby berpeluh kne lap .... Jgn biar bau masam....

Begini lah ruam bayi saya time umur 4bulan. Macam² ubat sudah cuba tapi tida ngam sama dia. Last² kami p klinik swasta. Doktor bagi krim warna oren. Kcil ja rm10. Petang tu kmi cuba letak krim yg doktor suggst. Mmg mujarab esoknya ok sdh tu ruam. Nnti sya send pic dia

cuba letak sudocream.. sy pkaikn dkt bby sy.. sbb dy da mlecet + berdarah... sbbnye sy lap kasar lps mndy.... alhamdulillah lps pakai nmpk bkurgn merh tu.. sudocream tu utk anus dy yg mlcet pun blh... mmg recommended 😅... sy pki cream tu pun sbb kwn ward sy suggest...

Dh byk yg bg suggestion utk treat, ni sy suggest utk elakkan. Try tukar sabun mandi baby n sabun basuh baju. Bby sy pn jd cmni gk smpai la sy tukar sabun mandi mary jardin set n basuh bju bby pki half sabun dari biase. Bilas baju ngn air pns pn membantu. Goodluck mommy!

Pengalaman ank pertama sya dlu, elakkan ruam masa cuaca panas, lepas mandi sya sapu powder agnesia kt bahagian yg mudah kena ruam. Dr bby sampai besar dia x penah ada mslh ruam. Petua mother in law ni. Rekomen powder agnesia color merah botolnya

Sis..rasanya ni bukan ruam..ni ekzima..try bw g klinik..sy dulu ingt anak ruam..bw g klinik..doc bg cream siang n malam..2, hr da elok clear anak sy..doc bgtau..mild eczema..mula2 sy sapu essential oil natural..skali lg teruk..better jumpa doc sis..

Try herbal blend shaklee mula2 pkai akan amek masa untuk sesuai mingkn akan merah tp lpas hari2 pkai dlam sminggu akan trus berkesan n akan cpat sembuh sya da try untuk anak saya mula2 dy akan merah dlam sminggu akan nmpak kesan positif...