Gerakan tak kuat

Hi nak tanya. ada ke yang macam saya 38weeks baby gerak slow je. tendang pun tak kuat. ada gerakan tapi tak kuat. kita debor menunggu bila dia nak keluar. tapi dia macam santai2 je kat dalam tu. normal ke macam tu? #firstmom #ingintahu #bantusharing

12 Balas

Hai awak maaf sy mencelah. sbb kes ni sy tertarik utk komen. problem sis sama sebiji macam sy. sy perasan baby gerak slow xmcm biasa. mula mula buat xtau, tp rasa xsedap hati, waktu appoinment kk sy cerita dkt doc. doc terus refer kes ke hospital. bila hospital doc terus tahan ward dorg kata nasib baik perasan awal. bila dorg monitor, air ketuban kurang. terus kena paksa bersalin. huhu hati dah betul2 tawakkal. jgn risau sis, terus je ke hospital kata baby kurang gerak. doc akan monitor sakpai puas hati. better terus ke hospital

11mo ago

sorry tnya sis, brapa week ms tu?

Saya start minggu 36 baby mmg slow gerak tp alhamdulillah gerakan ckup 10x. Biasanya mmg.mcm tu sbb ruang dah sempit dan baby sy pla jenis kuat tidur santai sj. Masa dlm wad check ctg pun nurse paling bz goyang perut sy spya baby bangun utk bg cantik bacaan ctg sbb tkut doktor marah. Tp baby sbnarnya ok ja aktif cuma kadang masa nak cek tu ja x ngam. Masa baby tidur jga lah nak cek 😅

kalau dlm 2 jam takda gerak or gerak slow better pi hospital terus. mcm kawan wad sy haritu mcm sis juga. baby tak aktif, pi hosp kena warded sbb dah dekat bersalin. tambah pulak baby dia songsang. 2 hari warded ok baby gerak mcm biasa tp hari ke 3 tu ctg baby tak cantik dah terus emergency czer (dia mmg kena czer sbb songsang & dah dpt tarikh)

11mo ago

baik sis. risau juga saya

Mungkin disebabkan kepadatan. Ruang baby tidak banyak suda utk bgerak sangat. As long as gerakan baby cukup, InshaAllah tiada apa2. Kalau rasa kurang yakin, mama terus pegi hospital. Sebab dah 38weeks. Bany dah matang dan ble dah melahirkan❤️. Selamat menyambut kelahiran si kecil mama. Seronoknya dapat hidu bau baby 💖

bgi sy x normal.. sbb msa sy nk bersalin.. baby dlm perut sy pon terlalu santai.. geram ja.. bila pi hosp mlm tu.. haaa tudia doc tahan wad.. katanya dah ada bukaan.. dah 3cm masa tu 😂 esok pagi msuk labour room nk beranak.. hababhahsh sy pun bersalin tepat 38 weeks

11mo ago

jgn tunggu next appoinment sis.. trus ja pi hosp.. ckp ja kat doc tu apa yg berlaku kat sis.. jgn risau hosp x kan halau sis balik.. biasa dah hujung hujung ni hosp akan pantau dgn terliti

mcm sy 34w baby kurang gerak....sy xsdap hati trus pi check dkt hspital kena tahan warr satu mlm utk doc pntau ...alhamdulillah baby ok je mybe sbb sy penat sgt jd baby pon penat....sbaiknya trus check dkt hspital ye sis ..klau xde pape boleh balik .

kalau sis rasa lain mcm ,better ke jumpa doktor ,sbb da mmg bole bersalin tuh. sbb saya dulu mcm tuh, kick ,tapi slow. check mmg baby tak okay.

11mo ago

nasib baik ada yg tolong jawabkan balik, semoga dipermudahkan urusan sis yaa. prepare semua tau, sbb saya dulu mmg hari tuh juga kena bersalin, so bila baca kata kick slow n da cukup bulan dekat org lain, auto teringat dulu.

Saya pun mcm tu la saya baru 32 minggu 2 hari.. baby gerak juga tp slow tak mcm selalu dia gerak smpai tekejut kita d buatnya .. ni tak slow saja..

SMA tp sy bru 25w xrsa sngt tndgan n kdg2 je rsa gerakan..bila scan doc ckp Ank aktif je...

kalau gerakkan slow dan gerakan tak mcm biasa. refer hospital.

11mo ago

contoh sy bagi dekat awak. kita start kira 9am. dan setiap kali tamat kiraan dlm [email protected] (mean cukup 10x). tapi tiba2 minggu ni awak kira tamat kiraan pkol 9pm. jarak dgn yg biasa awak kira tu dah jauh sgt. mean ada yg tak kena. nurse pesan dkt sy dulu xboleh jauh sgt. kalau rasa ada yg xkena terus pergi check. jgn tunggu. sbb kita ja boleh rasa pegerakan baby kita mcm mana