Lendir darah berhari2

Hi nak share cerita saya, harini kandungan week 38 day 3, saya dah berhari2 turun lendir darah tiap kali buang air, tp dlm kuantiti sedikit (mcm keputihan), dah pergi PAC 4 hari lepas tapi bukaan baru 1cm and dr bg balik, cuma pagi ni saya tengok darah yang keluar tu dia mcm fresh blood pula dah tk bercampur lendir, tp sikit juga la. Perlu risau ke ? Sbb Dr kat PAC ckp klu klua darah penuh satu pad baru kira tk normal, n dtg semula klu dah ad sakit 10minit dua kali. Skrg ni saya ad sakit sikit2 je pastu irregular. Hari2 dah g jalan2 naik turun tangga semua... Penat nak monitor klu boleh nk baby keluar terus sbb dah bg tanda2 ni berhari hari hmmm, suami pun dh standby cuti dari minggu lepas 🥲 ada ibu2 yang pernah pengalaman macam ni?

2 Balas

Klu sis anak 1st, mmg usually perlu tunggu smpai tanda obvious. Dan mmg makan masa. Sy pesan dkt suami jgn ambil cuti awal2 selagi sy tak rasa sakit. Mmg kesudahan nya sy overdue, mmg tak ada tanda lngsg walaupun sy dh pusing mall, naik turun tangga (rumah flat) & sy mmg jenis aktif orgnya. Dkt wad Bukaan 1-4 cm sy tak rasa sgt, mcm senggugut biasa on off & turun lendir + sikit flek darah. Sampai 5cm baru la terasa smpai darah fresh turun, contraction selang 1-2 minit, baru mereka tolak ke LR.

Hai. Kalau saya takda pengalaman keluar fresh blood cuma spotting (darah macam nak period tu ada). Esok nya pukul 3 pagi check bukaan memang 1cm je baru tapi start pukul 5 pagi macam tu memang contraction kerap. 1/2jam sekali. Memang sakit. So terus warded. Since doc suruh monitor tanda yang dia beri moga dipermudah bersalin ya. Bila dah jadi macam tu memang rasa tak sabar nak bersalin. Sebab tak selesa tu kejap ada kejap takda kan.