Taknak menyusu

Hello.. Nak mnta pendapat. Anak sy bru 3 bulan lebih nak masuk 4 bulan. Skrg ni dia da explore jari jemari dia (da start isap jari trutama waktu untuk tdr) sy tak hlg pun anak sy isap jari tpi yg sy risau disini ialah. Semenjak dia mnghisap jarinya dia jarang da nak minum susu. Mksd sy bgini. Biasanya 4 oz dia akan hbis untuk setiap 3 or 4 jam diberi susu. Tpi skrg hnya minum 1 or 2 oz untuk 3 to 4 hours and fia lebih memilih jarinya. Sy risau. Kdg tdr mlm pun da lebih 4 jam masi tak bngun sbb bila dia tersedar dri tdr kejap blm sempat nak buat susu da tdr balik sbb isap jari. 😭 Kite risau la anak kelaparan tpi mcm mna eh? Anyone?

1 Balas

sis anak kita sama, tp sy x risau bab menyusu .. sbb dia masih nak susu bdan every 1 @ 2jam .. dia mmg xkuat susu botol, hisap jari tuu bukan penyebab dia xnak susu, tp lebih kpd nak tenangkan diri .. n malam pun kalau baby nk msuk 4bulan ni, msa tidur dia dh start lebih panjang berbanding nb .. anak sy 3bulan 8hari pkul 8 mmg masa dia tidur, kita dh prepare apa yg ptut utk dia tenang sblum tidur (tuka lampin, buat urutan badan, susu dua² belah) kdang 4 5jam bru dia bgn utk nyusu, kita buat balik bnda yg sama, n dia akan tidur smpai pagii .. sy x risau psal tuu as long kencing n berak dia normal 🥰 boleh sy tahu malam dia terjaga tu lama tak, mgkin lama sgt dia terjaga n x dpt susu so that dia hisap jri utk smbung tidur