Isap Ibu Jari

Assalamualaikum..sy nk tnyer. .adakah baik atau tidak bayi mengisap ibu jari tangan?..Anak saya hampir nk masuk 11 bln masih menghisap ibu jari..bole kata sentiasa masukkn ibu jarinya ke mulut..slalu jugak sy tarik sbb risau effect pd gusi atau giginya..x lama dia isap jari kembali?

7 Balas

Waalaikumusalam.. Kalau tnya baik or taj based on pergigian memg x elok utk pertumbuhan gigi anak nnt.. Klu bayi puan masih belum tumbuh gigi boleh bg teether utk dia gigit.. Seeloknya jgn bg pacifier tkt ganggu pertumbuhan gigi.. Anak sy pon masih belum tumbuh gigi dan masih mengisap jari, sy cuba beri dia teether dan pantau selalu supaya x masukkan jari dlm mulut.. Harap dpt bantu puan 😉

Wasalam.. anak pertama memang hisap ibu jari smpi umur cecah 3 tahun.. pergi checkup gigi, doc sarankan berhenti hisap jari takut struktur gigi tak cantik bila besar nanti.. masa tu anak faham, bila dia nak masuk je jari cepat2 kita ingatkan dia.. mungkin utk baby susah sikit.. sis kena selalu observe n tarik tgn anak setiap kali baby nak masuk kan dalam mulut.. 💕

Anak saya pun sama smpai setahun lebih,xda apa masalh juga tapi lama-lama dah tak dah,smpai nak masuk 2 tahun anak sendiri buat diri berhenti hisap sbb dah faham,sbb dari baby dia tak suka pacifier,mmng sllu gempeng susu ibu je,tpi mmng xbgi sepanjang masa hisap kdng bagi mainan untuk lupa skjap

Anak saya pun sama sis,selalu isap ibu jari bila time mau tido,sekarang anak saya suda 6tahun still isap ibu jari😅

Haah ganti dgn pacifiers or bg die tether. Agaknya die nk tumbuh gigi kot. Tuh dok masok jari ke mulut

Boleh ganti benda penenang ganti ibu jari #pacifier #fruit feeder facifier

Tak bgus..nnti jarinya kecik