Hisap jari

Macam mana nak bagi anak tak hisap jari? Baby saya dah nak masuk 5 bulan ni asyik isap jari. Nak tidur mesti kena isap jari baru dia lena. Kalau saya tak bagi dia akan menangis2… saya stress mcm2 dah buat bg dia tak isap jari. Dah beli teething toy letak kat jari pun tak jalan. Sy risau gigi dia tak cantik…. Kena infection ke.. walaupun sy selalu basuh tangan dia.. selain bagi putinh, ada cara lain ke? Dah jadi habit isap jari….susu pun taknak, nak jari saja… #pleasehelp

6 Balas

anak saya yg sulung dr 8 bulan smpai 12 tahun masih lg hisap jari..gigi dia elok jer dr baby smpai sekarang..dan sekarang ni baby sy yg baru 4 bulan pn dh terikut kakak dia hisap jari jgk😂..nk tido mesti hisap jari dulu.bila dh lena sy tarik jari dia..sy pn tak tahu nk buat mcm mn..asal dia tenang dgn cara tu kira okay lah

Anak saya dah 3 tahun still isap jari, isap jari ni bg dia menenangkan diri sendiri. Self soothe sng kata. Sy dh jumpa dentist, by 4 years dah kena start slow2 ajar anak stop isap jari, so far gigi die ok je, janji everyday brush teeth. Anak sy selalu isap jari bila nak tido, bila dia sedih. Waktu lain xdk isap jari.

baru 5months masih kecil sis dan memang itu tahap perkembangan bayi , or maybe gusi dia tak selesa kot nak tumbuh gigi? atau itu cara dia relakskan diri dia ? kita taktau tapi kalau dah 2-3 tahun baru boleh kita elakkan dia isap jari..

Hisap jari tu suatu kemahiran tinggi puan. Itu cara dia tenangkan diri. No worries ok.

Biar je. Isap jari untuk dia bljr kemahiran lain. Nak makan minum cmtu

Cara dia tenangkan diri untuk tidur. Biarkan aje.