Normal ke kalau baby 24 hari muntah susu dan ada kahak .. risau mommy hari hari mandi muntah.

Muntah susu dan lendir .

3 Balas

Lupa tanya muntah susu mcm susu jugak atau bukan? Muntah susu dgn jeluak beza . Normal kalau jeluak , sebab air ketuban masih tak keluar habis . Atau mungkin hospital tak sedut habis . Baby tak selesa sebab tu dia keluarkan . Andai baby jeluak sekali lendir , InsyaaAllah takda apa . Saya awal pun risau sebab ada bunyi lagi , bila try sedut hilang takda kahak means sisa air ketuban bukan kahak selsema . Saya ke doktor pakar kanak2 , dia kata normal janji tiada ada di paru2 . Pastikan bila baby jeluak atau muntah miringkan dia sambil tepuk jangan biar telentang , takut ke paru2 . Kalau baby minum susu terus muntah refer doktor terus . Kalau baby minum susu agak lama dia jeluak atau muntah memang normal .

2y ago

Mungkin susu formula tak sesuai atau tak kena cara menyusu . Kalau keluar sekali lendir itu mungkin jeluak . Jarang muntah susu mcm air keluar sekali kahak . Boleh cuba sedut hidung baby . Kalau takda , InsyaaAllah takda apa . Tapi bagus kalau jeluak keluar lendir kahak , maknanya baby tak simpan . Jangan risau , cepat cuci lidah baby . Sapu atau urut dada belakang baby .