Breast Pump

Hi mummys, sy 1st time mom. Nak tanya perlu ke untuk beli breastpump masa awal² ini. Terima kasih 😘

13 Balas

bagi saya perlu.. cari yg 2nd hand pun ok. beli yg jenis suction kuat, puas lh rasa mcm habis diperah susu semua. sbb tu ada beza beli yg murah atau berpatutan. beli 2nd hand pun dh memadai sis. ikut pengalaman sy.. sy pernah guna jenama yg suction biasa, susu drop. beli jenama suction kuat sikit, alhamdulillah Allah bg rezeki full bf anak smpai 2 thn 8 bulan. kita usaha sis. dan dia ada kaitan dgn supply and demand. kalau pam susu tak habis, otak akan signal yang tak perlu hasilkan susu byk lg. sbb tu susu drop. so better beli yg jenis suction kuat even 2nd hand sbb boleh servis pam susu tu.

Saya rasa better sis beli utk standby. Guna ke tak, itu belakang cerita. Saya dulu tak standby pun breast pump tu.. last sekali tiber jadi bengkak susu kebetulan masa tu baby kena masuk NICU sbb jaundice. Kelam kabut suruh husband pergi cari. Dia beli yg manual punya, lenguh nak pam. Last-2 saya order yg baru.. sampai skrg ada lagi breast pump tu, dah tak guna. Hehe. Bak kata org, sediakan payung sebelum hujan. Mana thu next baby nak guna pulakk ke kan.

Perlu. Sy dulu tak sediakan sebab fikir su housewife sentiasa dgn anak tapi lepas 4 hari bersalin terus bengkak susu. Bagi anak hisap pun masih bengkak teruk. Lepas pam je lega sikit. Masa tu pun pinjam family punya. Kalau 1st mom mcm sy mmg penat so kalau ada pump tu, boleh la pump buat stock incase tak larat sgt nk df, minta siapa2 tlg panaskan susu yg dipam tu & bagi baby minum sementara kita rehat sekejap

1mo ago

terima kasih sis ats cadangannya

pengalaman sy kerja kedai baby, mmg kami suggest untuk dtg kedai and test dlu mana y selesa. lain pump lain suction dia, dah dpt y sesuai tkperlu beli lagi. dah bersalin nnti, kalau tiba2 mmg kena ada pump mintak je suami pergi beli brand y dah test tu. sbb kadang2 ibu ni direct je and tak guna sngt and ada jugak y selesa dgn y mnual je. So yang menual boleh stanby awal before bersalin.

first, belajar cara marmet & mahirkan dulu. kalau nanti nak kerja, boleh je beli sesiap. tapi seeloknya test dulu dekat kedai. ni 36+w baru boleh buat. kalau tak kerja, just in case baby warded ke etc, boleh standby manual pump je dulu. awal2 few days tu pun colostrum je yg keluar. susu tu sangat pekat & sikit. bazir kalau pakai pam. seeloknya just perah tangan & tadah guna cawan/syringe.

beli je sis.. cume jangan terlalu mahal... harga bawah rm100 pun okay... sye beli electric pump jenama anakkurm300 pakai 4bln shj lepas TU susu dh kering..nasib baik xbeli yg madela nk seribu tu...tp mmg berguna sebab anak sye warderd sye balik seorang.. jd boleh pump susu... and bile suami n mentua jaga anak susu dh standby...

Bgi sy perlu. X kira la sis full housewife ke x, patut standby je. Kita x tau bila2 masa nti urgent perlukn breastpump. Breastpump bkn skadar utk kurangkn breast bengkak je, byk lg keadaan2 lain yg mungkin perlu guna. So beli la. Yg murah2 pn xpe, jnji blh guna

tak. kalau nk jugak kena try dulu muat elok tk sbb kalau salah size salah pilih jenis pam yg tk sesuai dgn kita susu tk boleh keluar dgn efficient nnti "susu tkde" la bengkak susu la lbh bahaya blh

Bg sy perlu n sgt la penting..mcm kes sy baby sy xduduk sekali dgn sy.jadi,breast sy bengkak susu n sy xpandai nk perah..blh thn skt kne tekup2 dgn towel suam baru la ok.

terpulang pada sis. kalau saya memang beli siap² yg ada 2 corong dan milk collector. beli yg murah² dulu pun ok. manual pump pun boleh