Mandi malam

Hi mummy2 semua. Saya nak bertanya disini. Betul ke orang pregnant tak elok mandi malam? Masalahnya malam2 lah badan selalu panas berpeluh-peluh. Ada tak yang sama macam saya?

11 Balas

Normal badan terasa panas dan berpeluh masa tengah mengandung. saya pun mandi malam sis. tak tahan berpeluh². nak tdor pun tak selesa. walau hujan lebat,tapi tdor tak berselimut. sbb tak rasa sejuk pun. suami saya plak,suka selimutkan saya. bila saya tersadar je, badan dah berpeluh²,saya buang selimut ke bawah. nanti dia selimutkan lagi..alahai en suami..risau isteri dia sejuk. tapi kita tak rasa sejuk pun..tibe² kulit jadi tebal time mengandung ni 🤣🤣

orang dulu2 tak bagi mandi malam sebab bilik air tandas kat luar.. bahaya orang intai. benda halus lg. cuaca dulu pun sejuk. rumah dulu2 pun papan. atap rembia dah memang sedia sejuk. kita ni rumah pun kapit kiri kanan rumah orang lain. hangat tak mandi. saya dulu jam 2am mandi je time ngndung. tido dalam aircond pun bahang rasa badan. tak boleh tido oo. hihi

Saya dulu masa pregnant dari 4 bulan sampai 9 bulan hari ii mandi malam, maklumlah badan kita panas kan, kata mertua nnti air ketuban byk, tpi setiap kali scan kata doc ok je ketuban, saya bagitau doc kena gelak je 😂, zaman dulu mungkin x boleh mandi malam sbb dulu kan kebykkn rumah bilik air kat luar, bahaya..

Memang normal badan rasa panas sbb jantung kita pam darah utk dua orang sekali. Volume darah pun lebih byk dari biasa. Sbb tu panas. Nak mandi malam pun takde hal. Saya baru je lepas mandi ni tadi pkul 11.30pm siap cuci rambut lagi sbb mmg tak tahan panas. Baru sedap sikit nak tido 😂

mentua x bising , tp mak sndri bising sbb duk kg byk hutan , tndas gelap and kg plk jnis keras sikit . mak kate org preggy ni wangi kt bnda2 lain tu.. so mybe sbb tu je kud slu ckp x baik mndi mlm.

ermmm , sya hri tue dhlaa mandi malam.. masuk bilik berAircond plak. 😶‍🌫️. alhamdulillah xda komplikasi pun masa mengandung smpi laa skg ank dg masuk sebulan lebih.

Normal la suhu badan wanita mgandung naik sbb nak pam darah utk 2 jasad. Mandi je, yg bahaya tu mandi malam kt perigi hahaha

X elok mandi malam hanya mitos. Mandi je kalau panas n berpeluh. Baru boleh tidur dgn selesa. Badan pun tak berbau.

Ada.. Xpi mandi air panas xboleh lama2 mandi sbb xbagus utk kesihatan dalam badan kita dan baby

Sya pun mndi malam, sbb tak selesa berpeluh2.. Smpai mak bising jugak lah

2y ago

ohh macam tu...patutlah pun...pasang kipas 2 3 pun still berpeluh...lagi2 kalau anak tu bergerak2 lepas tu kat ari2 rasa keras2...lagi berkeringat badan dengan semput nya... tapi kita sama saya pun baru 36minggu 1hari...😁