Bengkak susu

Macam mana nak atasi bengkak susu?sakit sebab anak kuning kene warded.sehari je tetek da bengkak.

8 Balas

1. marmet. urut pelan2. dari pangkal dada ke puting. blh belajar dlm YouTube kalau xthu. 2. tekap guna kobis semalaman. 3. bersihkan nipples dgn kerap. kdg saluran tersumbat,jd putih2 bristle tu yg bt susu clogged 4. teknik sikat breast. sikat slow2 dr atas dada menurun ke nipples. dh rasa kebas sikit,blh marmet. 5. mandi pancuran air hangat. halakan air hujan tu kt breast. tutup nipples tkot melecet. dh rsa kebas skit,blh marmet. kalau bengkak susu, please jgn sesekali guna pam. sakit sgt2. marmet je slow2. sy xpndai marmet & simpan susu tu. biasanya kalau sy marmet,mmg sy buang je.

2y ago

kalau dh bengkak susu,jgn pam. kalau nk pam susu,simpan buat stok,pam sebelum bengkak. kalau x,breast bengkak,kita pam,susu mmg xkeluar setitik pon. sekian dr sy yg anak 2y pon masih kena bengkak susu. sekadar perkongsian. anak kena tahan nicu 5 hari. ilmu xde,sy main pam je masa bengkak susu. mmg xjln.

masa dlm pantang kena bengkak susu,bidan datang urut. Allah je tau sakit dia macam mana. rasa nak tendang je bidan tu. tapi lepas urut tu susu keluar laju.. beberapa hari tu kena lagi. saya perah/pam je sis. pam sampai susu tu susut dari bengkak. Alhamdulillah,memang lega.

Awak kena urut2 breast.. Sapu minyak kelapa dara.. Simpan/buang susu.. mySIL pon sama.. saya sharekan video yg nurse pernah ajar ke saya masa bsalin.. https://youtu.be/L6CdiiNRX9Q

Pum susu tu sis.. Letak dalam bekas letak tarikh dan masa.. Simpan dalam freezer.. Kalau saya dulu masa anak no 2.. Saya akan soh suami anta susu yang di pum tu ke hospital..

sis kene pump tek tu kalu x lagi bengkak..kalu xde pump sis marmet…kalu xtau bole tgk utube marmet utk breastfeeding..kt situ dia ada ajar..harap dpt mmbantu sis☺️

perah / pam susu jgn biar bahaya.. nt ibu blh demam.. ibu² dlm pantang amat bahaya jatuh demam berisiko bentan.. nt klau nurse tahu x pam dia marah jgk nt..

Kalau masih di hospitl rasa nya hospital ad sediakan pam susu.. kalu xdk guna tangan .. terpaksaa laa hmm kalau x bahaya

sy perah n pump