Panggilan

Mummy2 boleh share tak anak anak panggil mummy2 apa ya? ?

171 Balas

Ibu dan ayah. Tapi anak sampai sekarang hanya sebut ayah sahaja. Bila ajar perkataan ibu dia taknak sebut. Yang dia akan sebut adalah nenek. Sebab mak mentua saya yg jaga anak waktu saya bekerja. Mungkin sebutan nenek lebih mudah sebut daripada ibu kot. Sy cemburu dengan mak mentua sendiri😂. Hebat betul nenek dia daripada ibu dia sendiri

Mommy - Utk org kaya and bandar people mcm drama tv3 Umi - Utk ibu2 yg mostly wife kepada ustaz or dia ustazah. Mama - Utk ibu2 yg perwatakannya sopan 😂 tp garang jugak Mak - baru nampak mcm mak2! Ibu - yg nak jd mcm siti, "aafiyaaahhh anak ibu" 😂 For me Ibu is the best ☺ dlm lembut ada tegasnya

5y ago

Hehe... bonda klasik skit.. zman dulu2.. 😁

sy gelar dri sy emak kt ank2 tpi ank2 xtngkp plak yg tu . dorg tngkp yg nenek dorg gelar kn iaitu ummi . last2 ank pnggl sy ummi kesudhn ny 😂😂 . tpi sy ttp gelar sy emak kt ank2 tpi ank2 phm je . sy pon pelik . ahahah

Mula2 ank lahir..bahasakan dri dgn panggilan mummy.. Tp bila mereka dh sekolah tadika.. Mereka blh tkr plk..panggil mama Sbb kwn2 mereka kebanyakan panggil mama.. Smp ke hr nie lah lekat panggilan mama tu..hehe

Mama dn mummy... Ank boboy mama, ank gegirl mummy... Xajr pon pggil mummy, tp die biase tgk crta belajar bhse english, so dri ctu die pggil mummy... Adoiii.. Mcm2 ank2 ni... Yg gegirl tu yg kcik, 3yrs..

Xpnh terfikir lg sblm nk ada anak. Sebelum kahwin hubby suruh anak2 dia panggil sy mama. Nak panggil mak mcm xkena. Panggil ibu. Dorg panggil ibu dorg ibu. So anak akan dtg kena panggil mama lah. 😊

Umi Abi 💕 Dulu cdg nk pggil Ibu dgn Baba. Tp kna tegur dgn umi, katanya lbih baik pggil bahasa Arab, bahasa sunnah, bahasa syurga. Pahala pon dpt.. 😊

Ibu abah..in shaa Allah..tp bakal abah dia ni bila gosok2 perut je ckp dgn baby bahasakan diri kita 'ma' plak..hihi..dua2 pon bole..ibu abah ke ma abah ke..

Mula2 nak anak panggil ummi.. Tapi bila tgk ummi rock semacam jer, tukar plak jdi mama ngn abi.. Hehe abi xpa panggil, ada janggut. Hehe

Asalnye mama papa.. yg sulung time kcik xpandai papa, dia sebut baba.. so lekat baba.. so far ank2 mmg akan sebut mama dlu.. hehe