High need baby/sawan tangis

Hi mummy semua,nk tnya ade tak kt sini mummy yg ade baby high need/sawan tangis ni..boleh kongsi pengalaman tak? baby sy baru sebulan 6 hari..mmg high need,asik nangis jek tanpa sebab..stress betul..? Risau nak naik kerja je nnti ni,tkut pengasuh x tahan nnti dia xnk jaga jenuh juga nk cari pengganti je..

12 Balas

Teringat kisah 20thn lepas ank sulung camtu jgk..bwk g klinic cek ..x de sakit apa2 pun..berubat mcm2 ayat dh kena hembus..tp still camtu..sapu minyak urut n mandi air segala air..ermm camtu jgk..terpaksa gilir2 dgn suami henjut dlm buai..x leh berhenti buai..dh lah zaman dl x de buaian elektrik..dia nangis sampai umur 7 bln..tp yg teruk antara dlm ptg sampai 4bln..last2 dia berhenti gtu..tp alhamdulillah.dia lah ank kuat nangis tp dia lah ank yg paling berjaya dia antara adik2 dia yg lain..ank2 akk yg bwh pd dia tu..x nangis langsung..sampai kena kejut utk minum susu x blh lebih tido 2jam..doc marah.

5y ago

Seronok dgr kisah akk..harap anaksye yg sedang kuat nangis ni berjaya mcm ank akk..doakan saye kuat ye

Baby sy masa umur dia 3 bln lebih kena sawan tangis. Dkt sejam dia menangis2. Mmg nk berdukung je. Stres jgk tapi nk buat mcm mana,tu ank kita.. Sy ikhtiar pergi berubat kampung, rupanya ada 'benda' yg duk gnggu dia dgn sy..baby sy n sy terkena gangguan. Benda tu duduk kt sy n baby sy. Tiap kli kena sawan tangis, baby mmg xnk dkt sy sbb dia tkut. Lps bwk g berubat dh nmpk ok dh baby. .

5y ago

insyaallah..amin, tq ye sis..

Smg adik trs kuat dan sabar ye.. Insyaallah dah msk 3 ke 4 bln nnti makin cerdik bby tu x de nangis dah. Akk pernh melaluinya mmg kita pun sama nangis dgn dia. Dia jerit kita pun meraung. Selagi susu ckp x colic n pampers x penuh nangis tu proses sesuaikn diri dia. Bdk bijak mmg gitu

Dia fully bf or ade pakai formula jugak? Tkut colic je. Baby sy rupanya colic. Lepas tukar jenis formula milk baru hilang. Selalu buat exercise cycling n urut perut dia. Bila dukung rapatkan baby ke dada buat peha dia lpat ke dada. Baby akan lebih slesa

5y ago

dh buat semua tu..kdg2 menjadi,kdg2 hampeh..lg kuat nangis ade la sis..huhhu

Kak ipar sya. Anak dia tak berenti nangis. Sekali jmpa mkcik mengurut bayi. Masa mengurut terdiam baby dan mcm nak tertidur. Sampai sendawa baby. Punca angin dlm badan baby banyak.

5y ago

yeke..erm,nnti sy cube bawak mengurut tgk cmne..

Dulu baby sya pnh kena sawan tangis ni..smpai 2 mgu juga..stress..skali sya tukar FM baby dh xnangiss2..sya syak baby nangis sbb susu xsesuai dgn dia..sya FM + breasfeed baby..

5y ago

Sya bg friscolac comfort.. sekarang dh ok..tdo pn senang..pukul 7pm - 8pm dh tdo smpai pkul 6am-7pm..bgun minta susu pn xlma..lepas habis mnyusu smbung tdo balik..

Anak buah sy pernah nangis tanpa henti & tanpa sebab setiap petang. Mak sy bawa berubat kampung terus tak lagi nangis petang.

5y ago

yeke..sy dh cube berubat ngn ustaz,kurang sikit nangisnya..tp masih nangis tanpa sebab..xboleh duduk senyap lebib dri 5 minit..

Dah ok ke sis anaknye..nangis lagi x..anak saya ni sebulan lebih nangis hari2 sampai saya pon nangis

5y ago

Sis sofia..sabar ye..anak sye dah nak masuk 6 bulan ..Alhamdulillah dah ok xnangis mcm dulu..mmg sgt stress mula2 tu..baby nagis saya pon nangis..Cuba bace page baby language..mane tahu membantu sikit2😊

Sy pnh alaminye sis,memg stress. Bka je Mta nangis.bergilir2 Jga gn suami. Dukung pn nangis.memg xckup tdo msa tu.

5y ago

tu la kan..nangis tnpa sebab,letak kejap pon xboleh..kdg2 tgh dukung pon nangis mcm kene pukul,puas pujuk po. x jalan jgak..sian,kdg penat nangis smpai tertido..

Boleh ikhtiar guna set ni.. Utk tenangkan anak, tantrum, meragam.. In shaa allah membantu..

5y ago

Nak cuba salah satu pun boleh sis.. 😊 Resty oil tu minyak, kalmy tu lotion, calm bath tu mandian..