baby high need/demand

Hai ibu2 semua..kat sini ada x anak ibu2 yg jenis high need/demand ni..share la sikit pengalaman ibu2..

9 Balas

Ank sy xda.. Tp ank sedara.. Kebaikan maybe utk 10% bg sy, yg negatif byk.. Demand byk mksd tp klo utk pdai memilih brgan or kwn its good.. Tp klo demand dr segi utk belagak, its not okay.. Lama2 jd xsopan.. Pgalaman sy, bila ajar jd demand, hormat org tua, dgr pendapat, rajin, bdikari, tu xpa.. Tp klo ajar demand brg mahal2, mnunjuk, mrh2 tanpa sebab, buli.. Tu alamat mgajar ank jln yg slah.. Sbb ank sdra sy dh besar, umur dh 20..apa yg jd kesan demand, ank sedara xrti bt kerja wlpn laki. Balik sekadar lepak dlm bilik.. X respect sedara dtg klo balik, nak apa mudah dpt.. Yg lg teruk ada mslh sosial.. Kak ipar seorang lecture uni kt kl, abg pula pgawai tentera tertinggi dlm kem..nk compare ank sedara yg lain, yg kcik2 dh diajar susah, bdikari lebih baik dr dmanjakan.. Ramai ja parents manjakan ank skrg ni.. Effect msa depan susah nk jangka kan..

1y ago

Haha sis salah paham ni..

anak sy salah satunya nangis non stop sejak dari bayi udah mcm ahmad albab da. pastu kena eczema dll penyakit lak akibat aefi. sawan tangis lagi. bedung, pacifier, buaian semua x nak, keja berak byk kali, keja nak minum susu byk2, susu dia telan hisap siap bunyi lagi tau, pastu ada beberapa masalah sensory. hanya white noise dan lagu2 lullaby, naik kereta tidur, pasang aircond mampu tenangkan dia. hampir meroyan la maknya. kdg pikir nak rebus baby, kdg pikir biar suami balik tgk gantung kat kipas. ini real tau. segera istighfar la ya kalau ada pemikiran2 negatif. sampai la sy x blh dgr kalau budak nangis kuat hee. pastu skrg anak dah 4 tahun. dia ada masalah speech delay dan mild adhd. sampai skrg la nak dgn mama je. dgn org len x mau lansung hahahah. termasuk ayahnya. walaupun mamanya garang nak dan syg mama je. hee.

Anak sy high demand..dr lahir smp 8 bulan mmg dlm cover nursing je..makan, kencing, nk buang air besar pon tak dpat, smp nak meroyan, sehari kdg3 sekali je mkn, sbb suami kerap outstation..gile stress..pen jatuh pon dia sedar, setahun stengah tgok tv hanya baca subtitle je sbb time dia tido tu la kita nak rehat..siyess nk meroyan, dh la pantang sendiri..sume buat sendiri..mak ayah sy dh meninggal, mertua pulak bekerjaya..so mmg sume sendiri..suami balik baru lega tak terkata tp tu pon sikit la lega sbb dia nak susu je..ank 1st plak tu..

4y ago

Kan.. mmg stress kan..tak nak letak kejap..besar sikit alhamdulillah ok sbb dh pandai jalan..tah henti lak nak berjalan je kje nya, nk kuar je la.. pastu kuar je, tak senang mkn, tak senang ape pon, kena gilir2 makan sbb dia nak merayau sbb tu sy jarang kuar, tak larat sbb pregnant no 2, harap dia ada kawan ni ok la..skang just nk berjalan je keja dia, tak nak mkn tak nak ape..bygkan, pkol 5.30 pagi dia bangon, pkol 11.30 mlm baru tido, marah pukul cm mne pon tak nak tido sbb jenis payah sgt2 tido..tu mmg sy penat sgt..tak de istilah tido siang, tu mata dia kuyu je..org ckp pon, jenis mata kuyu, padahal mne ada, dia jenis tahan mata smp merah keliling mata dia sbb tahan tido..mmg sabar je la..

Yup ank sya... xnk kt org lgsung kcuali ibu n papa dia... kuat nges... hilg ibu dpn mata dia.. dia mraung mcm org pukul dia.ibu g mmbung ad penonton setia😂.. plg seksa g cekup klinik tiap2 bln... adoi masok ja bilik nurs dia dh mraung... pnkot yaamat🙄 ibu so stress... mase belum sthun dulu mmg kuat nges... xsuke org pegg dia skrg dh masok sthun kurg sikit nges... opah atok dia ckp dia cucu pling blgk... pnas lgsung x bolh...hbis berh stu bdn... tpksa atok pasg aircon.. cucu lain elok tdo bkipas...

Ank saya mcm ni. Yg first pulak tu. Mmg tak blh diletak. Tdo tak kira siang mlm kejap2 je. Kdg tu nmpk mcm nyenyak sgt tp letak kt tilam je terus buntang matanya. Pakej melalak mcm kena dera. Mmg stress especially masa tgh pantang sbb sendiri semua. Parents & in laws masih kerja so tak dpt bantu. CL pun ada utk semgu je. Sudahnya redha je wpun mcm zombie laki bini. Dlm rumah dh mcm perompak, jln slow2 & ckp berbisik 😂

1y ago

Same sis . Mcmna penyelesaiannya sis 😂 Sy pon Tgh buntuu ni

Fikirkan anak saya dah cukup high demand dah.. bila baca replies bersyukur dengan keadaan sekarang.. baby boleh jer klau orang lain dukung.. masalahnya cuma tak boleh letak jer.. kalau dukung pun mesti kena berjalan.. tak boleh stay satu tempat jer~~ Semoga urusan kita membesarkan baby dipermudahkan.. fighting mommies!!!

dlu ank prtama mcm tu . mmg xdpt nk d gmbr kn la dgn kata kata . ank plak jenis xtido mlm lngsg . siang tido pn main2 . tido bgun tido . mak pn so stress mse tu . kuat nagis . xbole letk lngsg . brgayut je keja . ujian btol mse tu . Alhamdulillah bila dh pndai melangkah kurg da peragai tangis dy tu

masyaAllah.. sama. sejak2 masuk 3 bulan ni jdi sgt demanding.. nyusu punya lama sambil tido. bila letak bawah nangis.. bila angkat ngempeng diam ...tido skjup ja..dgr bunyi bisng sikit tejaga sambil nangis. dulu masa 1 2 bulan x mcmni😭

Terbaca psl ni... ni sy masa baby ni klu ikut cerita mak ayah sy cerita 🥲 tgh tidur dgr bunyi sikit pun tk boleh katanya. Dgr bunyi kunci pintu kena unlock pun meraung. Bunyi angin tiup kuat sikit pun menangis 🥲