Penggunaan kata ganti diri 'aku' di taska

Mummy semua ok tak kalau anak2 guna perkataan aku kat taska? Tadi suruh anak baca doa tidur. Bila baca makna, dia sebut aku. Saya rasa macam terlalu awal nak guna perkataan aku. Bukan saya nak kata guna 'aku' tu rude word. Tapi entah lah. Anak baru 2 tahun lebih dah guna aku 😥

6 Balas

Saya sndiri sebagai pekerja taska pon tak suka bdk2 ckp aku..saya siap nak jentik2..tp xde la jentik..nasihat tegur..alhamdulillah dari aku..tukar ke saya terus..😁..skrg dh xkerja..jd rindu dgn telatah ragam bdk2 tu..bnyk sgt mengajar erti kesabaran dan penuh dgn kasih syg😘

Sebagai seorang guru, saya rasa tiada masalah dengan penggunaan aku dalam makna doa. Selagi mana anak tak gunakan aku sebagai percakapan harian, okay je. Cuma jika dia ada terbawa penggunaan aku dalam bercakap tu, puan boleh la tegur bagi dia faham.

Sebagai sorg Ibu dah cikgu Tadika perkataan aku dalam berdoa tu biasa. Sebab kita memang guna bila berdoa. Tapi Kita boleh terapkan balik. Bila boleh guna. Tidak salah kenalkan. Tapi kena tegur dan bagitahu tujuan dan penggunaan dia.

Ampun, maaf, boleh ajar anak, gantikan aku tu dgn sebutan nama dia, mcm doa tidur, contohnya mcm ni '*dengan nama Allah, Muhammad hidup dan mati'*

4y ago

Yeke, jenuh jugak kalau dkt taska yg ajar,

Mcm x sesuai sgt

Kita