Barang baby

Hi mummy semua nak tanya barang pertama biasanya seawal berapa bulan mummy beli untuk baby ya .. and apa brg pertama selain dri baju and kelengkapan lain?

5 Balas

sy start 12w dh beli sikit2...sebab jenis tak mampu nk beli sekali letop..sy akan start dgn baju , beli baju yg warna natural dua2 jantina boleh pakai...sebab 12w kan xtau jantina lagi..nanti dh scan 18w ke 20w n tau baby apa baru boleh cari warna yg sesuai..mcm skang sy tgh preggy no4..sy dh 12w , beli dh carseat carrier sebab sy guna potongan mycrs tu..so settle dh bab tu..pampers pun beli 1 pack besar size NB..baju dlm next week nk pegi2 tgk beli sepasang dua dulu...tiap2 bulan nnti sy tambah2 baju sepasang dua n beli brg2 lain supaya nnti bila dh 32w dh lega complete semua dah. jarak dgn anak no3 , 5 tahun banyak brg2 baby n baju baby dh derma n bg ke org...mmg kena beli baru semua..

Kalau saya, lepas scan jantina 22w, baru start beli. Beli sikit2 tiap bulan tak lah sakit sangat. Barang apa penting selain baju, pampers, katil, bedung, tab mandi, dll ☺️👌

2y ago

Thankyou sharing sis .. tu la sy plan nak beli sikit2.. xnak beli one shot terus . Skrg tgh survey2 msih terfikir nk beli apa dlu..

saya beli yg penting2 dulu. ada sesetengah kedai dia dh siapkan list barang keperluan yg perlu beli. boleh minta je dkt pekrja dia. lps tu boleh start beli sikit².

2y ago

kalau nak jer kedai ada smua barang. mcm tempat sya paling besar & smua ada manjaku. tpi ada barang hrga dia boleh tahan jugak. boleh cari sikit2 dkt shoppe jugak.

saya dulu beli time kandungan da masuk 7 bulan . beli sikit2 apa2 yg penting je dulu

biasanya lps dah tau jantina baru start beli..