Prepare barang baby.

Hi mommies semua.. Kandungan berapa bulan yang sesuai untuk beli baju baby and barang2 ya?

11 Balas

Saya da 33 mggu, anak pertama juga. Baru membeli barang2 baby. Kebanyakan cakap jangan beli baju newborn banyak2 sebab baby cepat membesar. So, newborn tu saya baru beli 2 helai je, yang lain saya cari set lengkap newborn di shopee. Lepas tu saya cari yang 6 bulan ke atas. Pstu cari foldable bathtub untuk jimat ruang, set mandian baby yg kecil dulu. Ni pun masih berfikir nak cari pe lagi ni.

2y ago

Pampers newborn dan keperluan ibu dah boleh beli sekali

Sy first baby, dan sbb pengalaman bersalin awal dr jangkaan, seeloknya by 33 weeks dah lengkap barang dan siap dibasuh serta siap packing. Sgt mudah nnt boleh capai je beg kalau apa-apa jadi lepas tu sbb yelah kita pun tk semestinya by due date baru bersalin kan.

boleh refer ni. sebab sy refer ni utk membeli. senang ada list. baju baby pun mmg beli saiz besar je. newborn beberapa helai je. pakai lampin kain+nappy liners(jimat asal rajin basuh) kecuali masih di hospital atau nak checkup baby pakai diapers.

6 bulan dah boleh start beli sikit2. Kalau awak nak beli terus, duit tu macam air terjun keluar. Jadi orang selalunya beli sikit2 every month sampai complete. Saya dari 4 bulan lebih dah start beli

2y ago

u are smart dear.

sy 6bulan dh start beli brg2.. beli sikit2 la.. kalau beli semua skli trase juga la..stiap kali keluar bndr.. beli sikit2.. yg mne perlu je dulu.nafsu kena sabar.. kalau ikut nafsu semua nk beli.. hahahah

saya dulu anak pertama lau tak silap beli masa 3bulan ke atas. beli sikit2.. tu pun lepas beranak suruh laki pi beli lagi ttba xcukup 😂..

Xkisah bila2 yg penting complete brg baby n mommy sblm 7bulan kandungan. 🙂

ye, saya ank pertama, so tak tahu nak prepare apa n bila.. thank you mommies share 🥰

2y ago

can search at YouTube dear

saya time anak sulong beli sikit sikit dari 6 bulan camtu

sy start buat persiapan hujung 2 kansungan 7 bulan..