Depression semasa hamil

Hi mummy mcm mana nak handle depression smsa pregnant? Saya terlalu stress mental saya kena tocey dari mak saya, pd masa yg sama sya pjj dgn husb. Kdng2 smpai terpikir nak tikam diri sendiri pun ada 😭 tolong suggest kan please mcm mana nak handle benda ni sorang ii

8 Balas

Saya pun melalui fasa ni awal2 jadi mak. Sekarang dah hampir 11 tahun jadi mak, dah under control alhamdulillah. Macam2 saya cuba buat untuk recover. Tak senang nak keluar dari black hole tu. Tapi saya kenalpasti silap saya waktu dulu ialah saya tak letak harapan pada Tuhan. As if saya hanya bergantung pada diri. Sis amalkan doa elak depression, cuba google ye. Tu dari segi spiritual. Fizikal juga kena seiringan. Jadi sis paksa diri untuk keluar rumah, dapatkan cahaya matahari. Itu sumber vit D yg paling baik. Vit D membantu untuk mental health. Cuba kawal “inner voice” sis. Tak mudah, tapi bila kita lawan suara tu, lama2, kita akan dapat control inner voice kita yg negative tu. Banykkan dengar ceramah yg baik, contohnya dari MIASA (mental health institute) yng ni pun sis boleh google ye. Senaman dan pemakanan juga penting. Senaman bantu badan kira release hormon endorphine (hormon bahagia). Seumur hidup saya memang tak pernah aktif sukan. Tapi waktu tu anak dah 3, nak taknak, saya kena self care dan cari jalan untuk sayang diri saya, supaya anak2 tak terkesan kemudian hari. Kalau family sis toxic, cuba jadi cycle breaker. Sebab anak2 tak perlu lalui pengalaman yang sama mcm kita. Paling penting, baby steps. Maafkan diri kalau tersilap. Mula semula. Allah Maha Pengampun, Maha Pengasih, Maha Kuat. Tiada penyakit tanpa ubat melainkan mati sis. Saya doakan sis.

4w ago

Oh tp advantage saya duduk sendiri.. tak duduk dengan family.. kesian sis. Moga Allah tunjuk jalan. Jangan lama2.. takut baby dalam perut effect, nanti baby pun tak happy kemudian dah lahir jadi lebih susah sis nak handle sebab high demand baby. Sis cuba ye. Cuba sehabis baik. Minta support suami… call befrienders kalau tak mampu nak bayar counselling or theraphy.

pd pendapat saya.. better awk consult dgn doc. saya before prgnt.. sy terlalu byk mnyimpan dan menangis sbb terlalu stress. sampai 1 mse sy x tahan smpai jari sy luka darah mmancut pun x sedar sbb da lose focus smpai fikir nk bunuh diri sendiri dgn org keliling . so sy decide utk consult dgn doc .. dan sy mkn ubat alhamdulillah okay. tpi lpas sy tahu sy prgnant.. trus penyakit lama dtg balik.. da asik mmerap dlm bilik dan menangis.. bile kluar mcm nothing happen. so every sy checkup. doc suruh sy consult dgn doc pakar utk msalah sy utk elak bad things to myself and bby . so sy hrap awk pergi ye jumpe doc utk consult. hrap yg baik2 sahaja utk awk dan bby. Aminnn

Sy jenis ssh mau luahkn dkt org, bukan x mau tp ssh mau cerita. Kdg bila kita depress ni mau describe mcm mna pn ssh, & slalunya org xkn fhm knp situation tu blh buat kita depress jd start la judging. So klu sy cope depression dlu sy ngs ja sekuat mungkin. X tdur tu blh fhm mmg ssh. Dlu bertahun lama juga bru ansur pulih tp sis tgh pregnant, x blh terbawa2 smpai dh bersalin nti tkut lg teruk Sy blh advice spya sis fikirkn ank ja dlm perut tu. nti bila dia dh lahir org yg kna defend dia ialah sis jd sis kna kuat demi dia

4w ago

Sekarang ni banyak sumber kita boleh dapat Better masa jumpa nurse tu sis bagitau nurse nanti dorang akan reder doctor n next akan refer kepada counsellor atau mana yang berkenaan… better jauhkan dari orang n circle yang negative Libatkan diri dalam circle positive This is not just for ur baby but ur self the most important Its okay sis disini ramai boleh bantu sis don’t worry okay… keep smile keep positive We have your back

saya bpd plus anxiety dri sblom preggy sbb broken family masa preggy saya x layan sgt benda2 negatif , byk borak dgn bby layan movie , kalau rasa tiba2 x okay byk2 kan selawat lepastu tidur , walaupun pjj sis boleh minta moral support dri suami untuk terus kuat , yg penting diri awak kena kuat sbb baby hanya ada kita je untuk terus kuat sama2 sbb lepas bersalin lg cabaran nk handle postpartum depression .

Hai awak, sy pun pernah lalui depression ketika mengandung. Apa yang sy lakukan ketika itu, sy cuba dekat kan diri dgn agama, dengan orang2 yang positive yang boleh bawa saya pergi berjalan2, vacation dan selalu berbual dgn baby dalam perut. Pergerakan baby juga akan buat kita lebih tenang dan seronok sebab kita tahu ada org yang akan teman kita. You are not alone ok. Your baby sentiasa ada bersama.

kalau dapat surat doktor untuk kes ni.. kat buku pink akan letak sticker kuning.. dalam pantauan.. memang doktor dan nurse akan jaga lebih.. pernah lalui.. Alhamdulillah doktor dan nurse akan prihatin sangat dengan kita.. berdasarkan pengalaman.. masa pregnant anak pertama..

klu sis da tpikir nk tikam diri sendri, better sis dptkn bntuan profesional.. org biasa mcm kami nie rsau jika bg nsihat yg kurg ssuai dgn keadaan sis.. nant sis tambah depress plak..

awak pergi kk minta doktor nak jumpa kaunselor atau pakar. kalau boleh luahkan pada org2 yang terdekat, better luahkan. jangan pendam sorang2.

4w ago

kesiannyaa sis 😭 kalau boleh jauhkan diri daripada mak untuk sementara ni.