37week

Mummy ada yg xperience x skt ngilu yg pedih sgt kt ari2..Rsa nk tkencing je..Plus baby kuat mengeras n bpusing..Tu tanda2 awal ke?Please reply me..Im nervous coz this is my 1st baby..thanks!

4 Balas

perut mengeras tu normal. tapi kena cek mengeras tiap brape minit. ada apps dia. kalau makin kerap (dari tiap 10minit, 5minit, 2minit) dan makin sakit, tu tanda nak bersalin. macam sye, sye layan je sakit tu kat rumah sampai ketuban pecah baru pegi hospital. kalau puan tak tahan boleh terus pegi hospital ☺

5y ago

Yka sis..sy xjuga prasan mgeras dia brapa lma tp kerap juga shri2 ni..Ngilu kt bwh tu yg skt..mmg ngilu teramat..Tu la klau xthn nti,mmg pegi hosptl je..tkt juga klau dh ada bukaan..

Samalaa macam saya ..saya dh 37 weeks 2 day ..rasa ngilu sangat kat bawah ni,lpastu rasa mcm nak buang air besar,tapi takde pon ..perot pula asyik mngeras jer ..ni pon pngalaman saya yg ptama ..due date saya 27/07 ni ..

5y ago

Nervous pula kan ..btw smoga kita semua dipermudahkan bersalin nnti ..

Normal sis. Baby mengeras. Dont worry. Tanda2 betul bila ada tumpah darah or tumpah air. Means pecah ketuban. N also contraction yg terus menerus tanpa henti2.

5y ago

Aa memang gituu perlu tahan dan usap2 perut ckp dengan baby jangan supaya kendur balik.

yup mngkin tu tnda2 bby nk kuar..Sis tgk dlm 5minit tu mngeras kerap x..Lau kerap better g hspital trus..Sb dh ckup bulan tu

5y ago

yup. Ade je 37mngu yg pntg lbh 37mngu ni dikira ckup buln...Sye ponn 37w6d