39weekday1

Klau skt2 pinggang,smpai ke bwh prt n celah kangkang,tu dkira tanda nk bsalin x?Blh info x mummy yg da xperience..1st born..Mmg rsa xslesa sgt nk bdiri n bjln,skt yg ngilu pedih bwh prt...smpai ke pinggang .cuma prt xda rsa skt..cuma mgeras je...perlukh sy pegi ke hosptl jika skt blarutan?atau ni cuma tanda2 kontraksi palsu sj?

8 Balas

Dah ada tanda2 awal, tanda yg plg ketara keluar lendir dgn darah sikit atau pecah air ketuban. Jln dah terbuka tu. Sis, boleh check bukaan jalan dulu. Doktor akn advise utk masuk hospital atau tgu dulu.

5y ago

Ok sis..stkt ni blm kluar apa2 lendie ataupun drh cuma skt yg kuat di pinggang smpai celah kangkang..anyway tq sis

klu yg btul2 cntrction mngeras @ sakit kt bwah perut tu kersp xsmpai 5minit dh bnyk kli..Tu btter g hspital..Tkt mcm sye dh 7cm bru smpi hsptl n msuk lr trus

5y ago

Prt xda rsa skt lg,cuma mgeras je..tp skt pinggang dgn celah kangkang tu mmg skt kerap n kuat drpda biasa..xblh nk bawa bjln..ol nti g hosptl..

Normal jika sakit pinggang. Sis ada rasa sengugut yg berselang tak? 5min lepas tu 5min n then jarak semakin dekat. So ia contraction betul

5y ago

Yer skt kt bwh prt,mcm rsa sgugut..kt pinggang mmg skt kuat sgt..menusuk je smpai celah kgkang skt ngilu nk bjln bdiri mkin skt.

Yaa..dah tnda2 tuu..sakit 5mnit skli MMG nk brnak laa..pastu rasa nk teran tuu..baik siap2 g hsptal

Baru je hr ni ke? Better g hosp la. No harm checking..

5y ago

Yess pg tdi skt mkin kuat smpai skrg..tp on off cuma blarutan smpai skrg..ok lps ni nk gerak g hosptl.

ya sis jika blarutan trus cpt2 pegi hospital

Rehat kalu klua tanda trus ke hosp

P hsptl je sis...jgn tggu xlarat jln nt

5y ago

Wc😊