Ruam selepas bersalin

Assalamualaikum mummies, siapa dekat sini pernah naik ruam/gegata lepas bersalin. Gatal sangat. Dah pergi KK Dr bagi ubat sapu dan dan pil tapi tak berkesan pun.

9 Balas

nnti ms mndi try pakai sabun bio shield jgn pakai sabun shower gel buat smntra waktu...sbb ms sy dlu pun pnh alami mcmtu g jumpa doc pakar dia suruh tuka sabun ms mndi guna sabun jnis yg ada sulfur.. dlm ms yg sm lepas mndi sapu ubat yg di beri..mcm sy mana yg gatal tu sblm sapu krim sy sapu alcohol swab dlu .br sapu krim dgn mkn ubt yg diberi juga...mg cpt sembuh dan dpmudahkan segalanya amiin

Saya bersalin czer. Bersalin pagi pukul 8, tengah malam nak susukan anak perasan badan rasa gatal2 tapi takda ruam/gegata yg timbul. Puas menggaru satu badan. Sehari selepas tu badan anak pulak yg naik ruam merah satu badan. Bila mengadu pada nurse, nurse kata kesan sebab saya lambat bersihkan kencing dan berak anak. Pelik pulak jadinya….

1y ago

2-3 hari juga la menggaru satu badan. Baby sehingga hari ke 12 ni masih lagi ada sedikit ruam merah di muka, bahu, tangan dan betisnya.

sma sis.. sya czer ,,ruam celak kangkang dri msa prgent..skrg mc dlm pantang..pki tuala wanita pun rsa gatal dn x selesa..daa letk calamine lotion tpi x pdi hilg..stress sgt..

Sy pun kena juga gatal2 dekat perut, tangan, kaki. mmg taktahan. pergi klinik kulit, dapat drip iv hydrocort, terus elokk. dr kata sy allergic ubat tahan sakit, mase tu ambil pethidine.

1y ago

Betul laa..lepas bersalin ritu makan ubat tahan sakit rasa gatai2 kt perut,tpi sy pun x sure la punca dia apa,tapi bila benti makan ubat tahan sakit tu gatai2 kt perut dah xdak😅

Saya pun kena kat kaki dengan tangan. Gatal yakmat. Saya siram dengan dettol masa mandi. Lepas tu terus kering semua & tak gatal lagi

haah la. sya pun sama . lepas bersalin czer 11hb 4 ary tu. sm macam sis tp sy tak naik ruam .

awak campur air penawar dngn bedak sjuk dan garam sikit.saya cuba dan hilang.

saya. naik kat kaki.

ruam@gatal dekat mana ?