Takut dgn suara budak mgamuk.

Hi mummies. Sy 1st prgnancy. Sy ada 1 sintom bila sy di tempat crowded then nmpk ada kids yg mgamuk2 teriak2 kat tempat crowded sebab berebut phone/mainan sy akan jadi berdebar + marah + geram and dalam masa yg sama sy rasa takut nnt perangai budak tu akan jadi macam baby sy nanti, sy susah nak handle and akan gaduh dgn husband disebabkan perangai anak. Banyak lgi sy risau sbrnya, Sampai saya benci nak keluar lagi2 tempat crowded takut terserempak situasi2 negatif macam ni. Ada x mummies kat sini pernah alami sintom yg sama? boleh share mcmna nak atasi?

2 Balas

mm symptom puan ni mcm anxiety disorder pun ada. fikir negative benda tak jadi lagi, cepat triggered by something yg boleh dikata normal sampai jadi berdebar/marah/geram. perangai budak macam2. ada easy kind. ada difficult kind. doa jela anak kita jenis mudah. jgn senang terpengaruh or fikir benda yg kita nampak akan jadi kt kita jugak. kita tak tahu parents yg ank ngamuk2 tu perasaan dia cmne. mungkin dia dh cuba wt terbaik. dalam setandan pisang kdg2 tak semua elok. istigfar and kalau tak boleh kawal jugak seek help/kaunseling

Sya kalau nmpk budak gitu cuba untuk latih mindset yg motherhood is not easy as i think 🤰n doa kn la mak nye besabar. Dri awal pregnant sya cuba latih kalau ada negative environment. Tp unless dh bnyk kali cuba tk dpt juga, sya elak kn. Tp tgk cara sis mcm anxiety. Saya pun ada anxiety tp sya akan ckp la dgn husband supaya dia dpt tenang kn sya. Gaduh tu memula ada la, tp lama2 dia faham. N sya pun lama2 boleh sabar, tk terus marah ka apa. Dua2 org la kene ada progress. Cuma amik masa dn commitment.