Overdue/Serah diri

Hi mummies. Saya dah 39 weeks 5 days. Kalau baby tak keluar ikut due date, 26hb saya kena serah diri and dr akan induce ☹️ Ada ke possibilities untuk bersalin normal kalau kita dah overdue? Risau sangat #ingintahu #bantusharing

23 Balas

kite semua mampu merancang.. tak bole bg kepastian tp doa byk2 bole bersalin normal. anak first sye serah diri sbb gdm on ubat pd 38weeks.. 4x induce (actually bole 3x je tp sbb sye berkeras xnk czer sbb baby ok so sye mintak sekali lg tp at own risk sbb kalau baby distress ke ape mmg kena emergency czer je la) so sbb anak first so bukaan agak slow. masa serah diri pun 0 bukaan.. lepas 1 induce, 1cm begitu la seterusnya smpai induce ke 4 tu 4cm je 😂 tp disebabkn doc pecahkn ketuban dan ade doc bantu buka laluan (lembutkn servix) setelah 6jam, bukaan 9cm.. tp sye xle teran lg sbb doc risau nnti bany sangkut etc sbb sye gdm, scan baby 2.9 cume scan anggaran je, kite xle nk comfirm baby besar mne.. 9.40pm bru sye bersalin baby secara normal tp ade gunting. jadi mmg kite mampu rancang, tp kite xle tentukn sbb baby bole tibe2 distress etc so nk xnk masa tu bole cser je.. buat masa skrg better sis buat senamam kegel, jln laju2, butterfly exercise (rujuk youtube) dna doa pujuk baby keluar sblum serah diri.. GOOD LUCK, SEMOGA DIPERMUDAHKN URUSAN BERSALIN ❤️

First pregnancy saya GDM & serah diri @ 38w. Induce 1x je 7am. Kwn2 yg induce sekali semua dh rasa sakit, tapi saya langsung takde rasa apa. Lepas lunch saya ronda2 ward, buat squat & baca doa nabi yunus. Doctor check bukaan dh 4cm, terus masuk ubat cair najis & terus tolak LR 4pm tu. 6pm saya bersalin normal walaupun saya ni di kategori high pregnancy dgn Thalassemia & kemungkinan tumpah darah tu ada. Tp semua smooth sgt langsung takde masalah, dpt pegang baby terus & esoknya discharge. Lepas bersalin, rezeki jumpa kawan jiran katil waktu induce. Dia ingat pesan saya buat squat…tak lama tu dia bersalin. Kwn2 lain masih struggle belum bersalin. *tips lain juga, jangan tinggal baca al quran setiap hari & minta dapat bersalin normal. pujuk2 anak, usap perut ckp dgn anak nak bersalin normal. In sha Allah di permudahkan urusan.

10mo ago

Alhamdulillah tq tips sis. Allah permudahakn urusan sis . sbb bca quran bc doa y xhenti.

Kalau x ada apa2 masalah, x ada complications masa dlm labour room, boleh je bersalin normal walaupun overdue. First baby sy pecah ketuban masa 37w 3d. Ada complication masa dlm labour room so terpaksa emergency czer. Second baby sy tiba2 rasa contraction kuat masa 36w. Pegi hospital pukul 3am cek2 dah bukak 2cm. Esok pg dah bersalin, normal. Masa 2nd pregnancy ni, masuk je 30w sy kerapkan berjalan, buat squat utk mudahkan bersalin. Sepanjang pregnant tu pun sy amalkan baca surah nabi yunus lepas solat dan sebelum tido, niat dipermudahkan bersalin. Masa dlm labour room pun still baca. Alhamdulillah dipermudahkan. Masuk labour room pukul 7.30am, pukul 8.50am dah bersalin.

sama macam saya sis. 26hb ni kena paksa bersalin. saya suka tambah ilmu tanya nurse kt kk, tanya staff nurse. kalau kena paksa bersalin. doktor akan masukkan ubat dulu 3 kali. tapi normal paling susah pun setakat 2 kali saja. ataupun belon. dan kalau baby terlalu besar, doktor akan gunting mentah kat laluan tuu. staff nurse tanya nak pecah teruk atau nak cantik koyakkan tuu? saya cakap mesti laa nak cantik. dia kata mintak gunting, biar cantik masa jahitan. lepas tuu kalau ada ada masalah pada baby kemungkinan czer laa sis. contoh baby lemas, baby dh berak makan najis, jantung baby lemah. yg penting masa teran tuu jangan angkat punggung. rileks² jaa ikut arahan nurse dan doktor.

InsyaAllah boleh. Selagi baby ok kat dalam tu. Saya serah diri 40w3d. Induce pil 2 kali. Dlm 2 hari melayan contractions sampai 5cm, pagi jumaat tu nurse tolak ke LB. Lambat tolak sbb anak sulung mmg slow progress & LB penuh. Masa dlm LB pun doc dah pecahkan air ketuban still slow progress. Lepas tu induce drip pitocin pulak. Alhamdulillah lepas 13jam dlm LB, selamat push baby boy berat 2.67kg. Amalkan doa nabi yunus masa layan contraction tu. Moga dipermudahkan semuanya sis. Saya skrg pregnant 30w pun doa kali kedua ni tak kena induce. Sis doa je byk2 supaya dpt bersalin normal. As long as both mommy & baby ok, doc bagi bersalin normal. Bawak kurma untuk energy masa nk push sis

boleh..sy salah sorangnya baru bersalin 2 bulan lepas.. 39w4d almost due dh kena serah diri induce.. 11am induce ubat 6pm baru terasa contraction.. masa dh start rasa contraction sy buat senaman kupu2,squat,teknik pernafasan dan exercise mcm siti jamumall(boleh tgk kt youtube). masuk labor room 9.30pm doktor pecahkan ketuban 10pm bersalin 1.02am. selama dlm labor room tak henti doa nabi yunus, surah abasa ayat 20 dan surah al fath ayat 1.. sentiasa positif ketika contraction dan doa semoga Allah lancarkan dan permudahkan urusan awk utk bersalin normal. btw ni 2nd pregnancy dan sy dpt bersalin secara normal. anak first emergency czer. semoga berjaya awak.

10mo ago

alhamdullillah terima kasih untuk sharing ni awak. ramai yang suggest squat. in shaa allah saya akan cuba. hilang risau lepas baca tips dan sharing2 dari mummies 🤭 thank you ❤️

saya sama weeks ngan sis. ikutkan 26 hb saya dh serah diri utk Induce tapi tiba2 dok tukar trikh dia bagi Xtra sminggu lgi. so,kira overdue seminggu la saya nnti. xde tanda2 kluar lgi, cuma baby kerap mengeras je tapi xde rasa sakit Prut ke kontraksion ke. cuma tiap kali kalau baby mengeras je rasa ngilu dekat bawah pek. rasa cm baby tengah tolak diri sndiri tuk kluar. nak berdiri n berjalan lama2 pun xleh,trasa btul dekat bawah tu rsa cm kepala baby nak kluar

Blh je beranak normal. Kwn saya yg overdue pun beranak normal. Satu lagi depends on progress awak. Mcm saya hritu kena serah diri sebab Gdm on ubat and induce belon + ubat. Contraction kuat & ade bukaan so doc mmg tunggu bukaan 5cm utk proceed beranak normal. Jadi kat sini, kalau contraction kuat & ade bukaan, awak blh beranak normal.

Kalau sis xde pape komplikasi insyallah bersalin normal, jiran katil sebelah sy dia serah diri, kena induce masukkan belon, dia bykkan bergerak, buat squad, mkn buah kurma no ganjil utk tenaga, bc doa nabi yunus, alhamdulillah rezeki bersalin normal. Semoga semua nya selamat ya sis..

10mo ago

Alhamdullillah thank you untuk sharing dan tips. in shaa allah saya akan cuba. semoga allah mudahkan semua urusan ibu yang bakal bersalin juga amin 🤲

saya ada gdm .. xleh lebih 40w .. skrang baru 32w .. tapi ada tanya doc .. kalau 40w xbranak lagi , czer ke ? doc cakap takk .. dia akan Cuba 3 cara lain dulu .. xjadi jugak baru czer .. tapi maaf .. saya x ingat cara apa sebab lepas doc cakap camtu saya terus happy sampai x dengar suara doc 🤣🤣🤣

10mo ago

kesimpulan nya , in sya Allah akan beranak normal kalau xde apa² komplikasi ..