Overdue/Serah diri

Hi mummies. Saya dah 39 weeks 5 days. Kalau baby tak keluar ikut due date, 26hb saya kena serah diri and dr akan induce ☹️ Ada ke possibilities untuk bersalin normal kalau kita dah overdue? Risau sangat #ingintahu #bantusharing

23 Balas

First pregnancy saya GDM & serah diri @ 38w. Induce 1x je 7am. Kwn2 yg induce sekali semua dh rasa sakit, tapi saya langsung takde rasa apa. Lepas lunch saya ronda2 ward, buat squat & baca doa nabi yunus. Doctor check bukaan dh 4cm, terus masuk ubat cair najis & terus tolak LR 4pm tu. 6pm saya bersalin normal walaupun saya ni di kategori high pregnancy dgn Thalassemia & kemungkinan tumpah darah tu ada. Tp semua smooth sgt langsung takde masalah, dpt pegang baby terus & esoknya discharge. Lepas bersalin, rezeki jumpa kawan jiran katil waktu induce. Dia ingat pesan saya buat squat…tak lama tu dia bersalin. Kwn2 lain masih struggle belum bersalin. *tips lain juga, jangan tinggal baca al quran setiap hari & minta dapat bersalin normal. pujuk2 anak, usap perut ckp dgn anak nak bersalin normal. In sha Allah di permudahkan urusan.

11mo ago

Alhamdulillah tq tips sis. Allah permudahakn urusan sis . sbb bca quran bc doa y xhenti.