Minta share pendapat .

Hi , mummies . Nak tanya , baju baby nb yang baru beli tuh , biasa mummies cuci macam mana ya ? Anak first ni , baju baby pon baru nak cari/beli sikit-sikit . ?28w3d . 1) Cuci guna detergent khas utk baju baby ? 2) Rendam dengan air panas/suam sahaja ? 3 ) Cuci guna sabun harian yang selalu kita guna ? 4) Cuci guna tangan @ guna mesin basuh ? Boleh share tak mummies yang dah ada pengalaman . TQ ?

31 Balas

Baby ni sensitif sis, kita pon sndiri taw . So sbb tu lah ada nya sabun basuh baju baby. N psl basuh pakai tgn atau mesin tu, ikut mana rajin sis. Sy pakai je mesin sbb rumah sy ni apartment n takde balcony. So sidai dlm rumah. Kalau nak bagus basuh pakai tgn n sidai betul2 bwh matahari. ✌🏻

Klu sy cci tgan ja.pkai sbun khas bby.xpn pkai sbuk kapak tu.mak sy y sruh gna sbun tu.ktanya sbun lain xthu ad mcm2.xelok tuk klit bby ni.sy dlm pntg pn gna sbun tu ja cci bju bby.tp smpai lpas pntg ja.lpas tu sy cmpak msin jgak😅😅

Sy pun anak first jugak ni. Tengah fikir macam mana nak basuh. Sy plan nak basuh guna pencuci pureen abd tu. Basuh pakai tangan je. Tapi sebelum basuh, rendam dengan air panas dulu. Tak pasti betul ke tak cara saya ni.

1st time nak pakai mommy cuci pakai tangan and guna sabun detergent yg khas utk baby. Lepas dia dh besar sikit, mommy guna washing machine tapi memang xcampur baju dia dengan baju kita.. but still guna baby detergent

Guna detergent khas untuk baby + hand-wash gosok2..x Berus..air biasa je..nak pakai washing machine blh tapi washing machine tu kna cuci dulu tapi sy x tau mcm mana nk setting nk cuci mesin bsuh hihi

Sebenarnya nak cuci baju baby guna washing machine pon boleh basuh tgn pon boleh . Kalau sy guna sabun khas untuk baby . Sebab takut kan kulit baby sensitif 👌

Nurse pesan kat sy sbb sy pernah tnya nurse ckp rendam air suam and letak sbun ta kisah lah sbun pape jgn letak pewangi sudah..lebas tuh bilas je bersih2..

Sy terbalikkan smua baju2 tu dulu, rendam sekejap dgn air panas, campur detergent khusus utk baby. Pastu gosok2 dgn tgn, bilas, jemur..siap

Cuci guna tgn,pkai pencuci baju khas utk bby😘..sb klo pkai mesin nti baju rosak kembng tertarik pulak..sayang hihi

sy guna sbun hrian je, tp guna dlm kuantiti yg sgt sikit... dan basuh guna tgan & mesin bergantung pd jnis kain😊