Lactation Consultant & Paediatrician @Columbia Asia Puchong

Hi Mummies.. I've left about 2 more months before I give birth. Is there any good lactation Consultant and Baby's Paed for me to refer? Thank u in advance ?

1 Balas

Boleh belajar sendiri dulu . Tengok video kat youtube cara pegang baby and cara buat lekapan yang betul . Nanti lepas bersalin susu selalunya tak keluar lagi , lepas nurse mandi kan baby terus ambil baby bagi dia hisap breast untuk stimulate susu . Buat banyak kali , setiap sejam , walaupun susu tak de , nanti lama lama susu keluar . Baby awal awal ni dia tak reti buat lekapan yang betul , dia akan hisap hujung je so ibu yang kena masukkan puting tu dengan betul . Dah lama nanti baru baby tahu nak hisap sebab kita dah ajar . Nak bagi baby hisap awal awal tu agak mencabar juga sebab kadang kedudukan puting kita sendiri yang menyebabkan baby susah nak hisap , so ibu kena sabar sebab baby keluar keluar dah lapar nak susu .

5y ago

Nanti bedung baby dulu sebelum susukan supaya awak senang nak pegang dia and kalau awak tak berjaya juga buat lekapan tu boleh minta tolong nurse ajarkan .