Pantang CZER

Hi mummies.. Boleh share pengalaman korang yg berpantang czer.. Boleh bertungku/berurut/bengkung ke?

11 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Saya czer sebulan lepas. Penting jugak urut, tungku utk legakan badan yang penat dan yang penting, urut lancar susu. Sakit tu kalo tak buat. Asal tak ganggu bahagian perut je. Bengkung tak perlu buat. Saya urut minggu ke 3 selepas bersalin. Ikut badan, kalau ok dan sihat, boleh urut sikit belakang, tapi kena letak bantal lembut kat perut dan kena pelan2 pusingkan badan untuk meniarap tu. Saya buat juga sebab nak legakan bahagian pinggul yang sakit sebab duduk lama setiap kali menyusukan. Tapi kalau rasa tak sesuai dan badan sakit2 tak perlu la buat Semoga bermanfaat.

Baca lagi

Boleh sebenarnya.. Sy czer ptama sume x berani buat, yg czer kedua sy dh berani urut, tungku(tp bkn di perut),dan pki bengkung yg wrap tu(sy beli di cosway).. Yg ke 3 sy buat sume. Skrg ni dh byk jual bengkung yg utk czer. Sbnrnya bila pki bengkung perut kita lebih ringan n luka lebih cepat baik.. Ni sy kena czer kali ke 4 plak.. Hihihi

Baca lagi

Salam... Tungku n urut bole tp bhgian bwh kaki n bhgian belkg dkt bahu... Urut kt bahu n bhgian dada utk galak pengaliran susu... Antra perot xbole evn blkg kita... Bengkung bole... Utk support luka czer supaya xskit bila nk gerak...

Sy czer dlu berurut lpas 2 mggu tp xurut bhgian perut,klo nk pakai bengkung , pakai,atas pd tmpt czer kita naik perot skit.., pakai yg,wrap snang

VIP Member

Bertungku, bengkung kena tnggu luka btol2 dh baik bru boleh..berurut bdan boleh tpi perot, awal2 jngn lagi tkot jahitan terbukak

Bertungku kat bahagian lain je boleh. Kat tmpt czer jangan. Bengkung pun tak boleh pakai lg. Kena tunggu beberapa bulan.

sya dah dekat 3 bulan czer pun xbrani lgi nk pki bekung..kdg tmpt luka belah dlm sakit berdenyut2

4y ago

Saya yg dah nak masuk 10bulan still sakit juga ada masa.Sebab yg dalam kita x pasti betul2sembuh atau tak.

Bertungku jgn di perut.. Bengkung tnggu dlu smpai rse smbuh.. Sy 5bln czer blom pkai bngkung..

VIP Member

Bertungku boleh tpi area belakang, kaki dan bahagian perut saya tunggu pakai air panas sahaja ...

Sehingga kini saya tak pakai benkung,tak berurut dan tak bertungku ..skrg anak dah 11 bulan.