Breastfeeding

Hi mummies, my baby baru 2 weeks but nipple dah rekah, kulit nipple dah luka and sakit sebab baby hisap bahagian nipple kasar sangat. Saya pump keluar susu selama 2 kali, tetapi kali ketiga saya pump, luka sudah berdarah, so I stop breastfeed baby kat breast yang sudah luka dan focus kepada breast yang still ok. Tetapi baby dah lukakan sedikit permukaan nipple yang lagi satu. Sekarang, saya tak pasti bagaimana cara untuk keluarkan susu di breast yang luka. Boleh gunakan daun kubis ke? Apakah cara untuk meningkatkan susu badan?

1 Balas

Breast yang luka tu you boleh pump, susu kalau jadi pink sikit sebab campur darah, tapi baby still boleh consume. Kalau biar nanti lagi sakit jadi bengkak susu. Cari nipple shield untuk elakkan nipple crack. After each feeding you sapu susu kat nipple, and selalu sapukan olive oil kat nipple. Kobis tak digalakkan, boleh buat susu drop, and sy pernah try pun dulu, breast jadi keras macam batu 😅

5y ago

Ok sis. Terima Kasih sudi share pendapat ye