Baby Tak Berak

Hi mummies, anak saya 2 bulan dh 5 hari x berak.Dia fully bf dan xde meragam or perut kembung pun, saya dh try urut mcm2 gaya dh dekat perut, kaki dia cuma kentut je. Serious risau sgt.

10 Balas

sis ada try perah susu dulu tak sebelum bagi bayi? susu sis keluar tak? sebelum bagi kena pastikan susu badan kita ada..sbb takut bayi hanya sedut kosong je..nampak mcm dia kenyang tapi sebenarnya tak dapat sedut apa pun..lambat laun berat badan dia menyusut & time tu kita terlambat tau sebenarnya anak tak kenyang minum susu & tak cukup zat

2y ago

Saya ada pam susu jgk utk buat stok masuk kerja nnti, Alhamdulillah ada susu. Kdg tgk dia minum susu smpai meleleh tepi bibir maksudnya ada susu yg diminum. Itu yg pelik knp x berak2 pulak baby. Padahalm sebelum2 ni sehari 2/3x berak😅

Normal. Tapi kalau sis risau boleh try main putik kapas dekat lubang bontot baby. Jangan sumbat masuk dalam pulak eh 😂 Pusing2 dekat lubang tu je. Anak first saya minum susu formula, memang risau dia tak berak2. Jumpa tips tu dekat internet, try2 alhamdulillah menjadi. Mungkin ikut baby jugak. Kalau risau sangat boleh la try.

2y ago

Kan. Saya dengar pun macam nak percaya taknak percaya. Tapi takut tak boleh discharge, try la jugak. Menjadi pulak 😂 Alhamdulillah. Semoga menjadi jugak untuk sis. Sama2 🤗

ni mcm baby sya,tp baby sya susu formula..mula2 tu,2 hr sekali berak,pastu smpai skrg dh jd 5 hr br berak ..risau jgk ni..

baby fully bf normal xberak maksimum 14 hari. asalkan xmeragam. lepas 14 hari xberak, jmpa doktor

normal utk bf mommy. anak sulong sy dulu dkt smggu tk berak tp still kentut2..

normal jer tuk fully bf.. klu lebih 14hr die xberak bru g jpe doc..

normal sis sbb fully bf. selagi baby kentut n perut tk keras tu okay je.

normal sis 2-5hari tak poo poo..nanti bulan lain akan berubah pula

Mcm baby sy pn 4,5 hri bru berak . Tapi baby sy susu formula

Normal utk bf 😊