keputihan

Ms mengandung ni..mmg mengalami keputihan yg banyak ke? Ada tak rakan2 dlm ni menghadapi masalah yg sm? Apa yg rkn2 bt?

16 Balas

Kalau nk di ikutkan mmg pregnant ni akan mengalami keputihan..tp tgk keputihan tu jns yg mcm mna...klau truk sgt colour hijau2 dn gatal kene jumpa doktor..sb akan effect pd baby...kene byk mnum air kosong..msa sy prgnant ank first sy mengalami keputihan yg truk..doktor bg ubt pn tk jalan..sama je..lps bersalin, anak kene jgkitan kuman..kene tahan nicu smggu..sb sy jrg mnum air kosong msa pregnant ank prtama..pregnant ank nombor dua tk de masalah keputihan..sb banyak mnum air kosong..

Sy pun Ada keputihan berwarna kuning tapi sikit jer la..Tanya Kat nurse Kat KK tu , dia sarankan cuci dgn air suam, alhmdulillah..berkurangan..berapa Hari kemudian gatal2 plak smpai pedih2..dah taktahan sgt ,Doktor bagi ubat insert & ubat sapu..alhmdulillah...dah Tak gatai..keputihan pun dah Tak der..sekarang byk minum air masak jer..

Saya tgh alami skrg, kdg gatal yg menganggu. .. Dah bgtau doc and doc bg ubt inserrt tu and buat vaginal swab test.. Alhamdulillah result normal.. Cuma jaga basuh bg bersih je lah.. Basuhngan air paip x yah sabun or guna pencuci.. Boleh jugak guna air garam and asam keping utk basuh.. Seminggu sekali pon ok..

Msa cuci bwah tu lepas kencing..cuci sbersih2ny lpas tu lap kering.. inshaAllah kurg la kputihan.. n klu spender da basah2 mcm lembab2 tu.. sis tukar la spender..sy tu hari mcm tu jgk..p klu da rasa mcm kotor..sometimes cuci pkai pcuci wanita , sikit jak laaa n x sllu..

Sy tgh mengalami sekarang..setiap kali ke toilet buang air kena tukar panty liner..kena kerap tukar..cuci dgn air ja.. minggu lepas pergi checkup doc dh amik sample utk buat test. Sbb dh tak putih warnanya.haih Malu yg amat kat doc n misi 😓

5y ago

Belum..tnggu next kk pd 25hb nti

Saya dah 2 kali Masuk ubat insert. Ok je..cakap doctor dan atasi masalah itu...takut nanti bèrbahaya. Boleh dapat infection dan anak x boleh berkembang....sila insert je pil tu .x sakit pun

Kebanyakkan mmg mcm tu. Masa check up bgtau doc. nnti dia bekalkan ubat insert. atau beri solution lain nk kne tgk jgk keputihan yg mcm mna. Ada yg jenis gatal2. Yg tu bahaya sikit.

Sy pn ade tp xbyk, kdg ade kdg xde.. As long as tak berbau n gatal doc ckp its ok, klau byk kne inform nurse nti doc bg ubat insert.

Masa mngandung anak pertama ,Saya mengalami keputihan yg teruk .. g klinik dorg bg ubt , alhamdullillah kuranglah keputihan tu

Haah, sy keputihan gak, tp doc ckp klu x berbau n x gatal x pe...yg risau if keputihan berbau n gatal...kene refer doc...