Keputihan ketika hamil

Normal ke wanita yg mengandung mmg akan mengalami keputihan yg berlebihan? Sbb sblm ni xpernah pulak byk mcm ni. Tu pun biasa keluar time penat je. Tp sy takde pun gatal2 semua tu. Just keputihan je byk x mcm biasa sblm pregnant #firstbaby

Keputihan ketika hamil
15 Balas

Hi sis..berapa week ni?saya pun alami macam ni masa sebelum upt positif..banyak pula tuu lagi2 selepas membuang air besar..nnow dah 6weeks masih ada tapi seakan kekuningan pulak (tak gatal & tak ada bau kuat) & doc kasi ubat insert di dalam vagina,guna tiap malam🤲🏻 mudahan semua okay untuk kita2.. #1stpregnancy

3y ago

Doktor risau infection sis..saya punya keputihan kadang banyak,kadang tak..kadang tu tak ada..doc suruh jaga makan jugak,cut sugar..saya warna kejap putih,kejap pale yellow..doctor suruh guna ubat insert je untuk ph balance & bersihkan dalaman..tapi saya ada baca if tak gatal,tak bau & tak sakit cuma warna putih sahaja tak bahaya,tu hormon

saya awal pregnant tkde,tp nk dekat2 bersalin ni,makin teruk keputihan smpai bertukar kaler kuning ijau,tp tkde bau n tkde simptom gtal,dh 2x amek sample tp keputihan biasa je tkde kuman,totally mmg normal lg2 bila kita aktif,bahagian tu mudah berpeluh sebabkan hormon kita..

3y ago

ohhh. amik sample tu kita yg buat sendiri ke doktor yg amik? pakai muncung itik ke? sakit tak?

Kalau keputihan terlampau banyk kena pergi doktor. Sebab nanti doktor akan amik sample, sama ada ada kuman atau tidak. Sebab keputihan boleh effect pada baby contohnya Lung infection - berpunca dari keputihan ibu yang berlebihan.

3y ago

ohh keputihan berlebihan pun boleh bg kesan kat baby jugak ye. ok nt sy pergi cek doktor. terima kasih byk 😊

normal je ni sebab hormon,tapi kalau bnyak mcmtu kena jaga boleh jadi kencing kotor walaupun tak gatal and berbau.saya pun doc bg macam krim sapu kt private part tu untuk kurangkan keputihan untuk elak kena jangkitan atau kencing kotor

3y ago

sis lps buang air biasanya basuh pkai sabun x? ke just cuci pakai air je? apa yg sbb kn kencing kotor ye. sy biasa sabun n lepas buang air mmg keringkan kwsn tu..skrg x pakai panties sbb masih xselesa jahitan operate haritu

rasanya normal kot, sebab saya pun dari awal pregnant sampai dah nak masuk 20w ni ada je tiap hari. cuma kadang putih, kadang air jernih. as long as takda bau, rasanya takda masalah

3y ago

saya pon sama macam puan. kadang putih kadang jernih. banyak pulak tu

Sy haritu pun keputihan byk.. X tahan seluar cpt bau.. Doctor ckp keputihan mmg byk.. Tpi nasib baik x infection.. Doctor bagi ubat.. And skrg dh kurang

3y ago

Tu lah pasal.. Doctor nasihat klo boleh.. Kerap pakai panty liner.. Tpi gnti dgn kerap lah

Saya pun kadang ² mcmni sis..kne cut sugar ..lpstu saya try minum lemon suam selalu..n air suam pun jgn tak minum..keputihan pun dah kurang sekarang..

3y ago

ohh sbb byk mkn benda manis jgk lah ye. ok tq sis nt sy cuba amalkan tips tu 👍

Sama macam saya .. tapi tak gatal .. tapi seluar cepat bau .. kdg stress bau sndri .. sy takot org sebelah bole bau 😅

Kena jumpa doktor kalau terlalu banyak. Kawan sy mcm ni, rupanya ada GBS & kencing kotor.

ya saya pun , keputihan teruk time trimester kedua ni , tak gatal tp banyak sngt