Ubat zincofer

Hari bru hri ke 2 mkn ubt nie...after 15min ke atas terus muntah xbg signal terus😅 biasa nk mntah sy akn rsa mual dlu..tp penangan ubat nie kuat betul muntah terus... Smpai pedih tekak n hidung,Nurse ada bgtau klau xblh mkn pg blh mkn mlm sblum tido 2 jam lps mkn...tp sy dh rsa mmg sma akn jd,muntah jgk😅 xsggup nk hdap So nk tnya la mommy2 yg xblh mkn ubt nie terus tukar ke atau mkn dlu slma smggu paling lama bru tukar??

Ubat zincofer
18 Balas

Sy segala ubat kk bg semua muntah balik. Dah cuba mcm2 cara. Perut kosong, lps mkn, sblm tdo semua xjalan cara. Mnum ngan air oren la bagai. Lps tu sembelitnya xpyh cerita la kan.. nak berak tu mcm nak teran beranak agaknya.. haha.. kesudahnya sy beli sndri maltofer.. tu ja blh masuk pon. Hisap² mcm coklat.. ada sstgh klinik swasta, depa bg ganilia. Apa² pun kalau nak tukar ubat, consult dulu la ya..

2y ago

tu laa,lain org lain alahan nya

sy dulu mcmtu jgak. kalau makan dia masa perut kosong pagi. mmg muntah smpai tarik ke perut muntahnya . lepastu try makan 2 jam selepas makan sebelum nak tido.smpai skrg alhamdulillah ok xde muntah dah. hb pun ok

2y ago

tu la,sy pun mcm tu,tarik ke perut smpai pedih tekak,hri first mkn ubt tu mntah smpai keluar ikut hidung,nasib baik xmntah mknan,muntah air je,tp dia punyi pedih tu Allahu,xleh nk ckp,nurse ada bgtau jgk mcm tu,klau xblh mkn pg,try mkn mlm 2 jam lps mkn...hrni nk try mkn mlm,hrp2 xmntah la

Saya hb prob.. doc suruh makan 2biji... Saya makan pagi minum dgn sunquick.. Lepas tu cepat² makan untuk sarapan... So far alhamdulillah xada.muntah.. Kalau dulu makan sebiji pun muntah.. 😅😅

2y ago

boleh je makan.. cuma dalam tempoh 2jam jangan minum susu or minum caffein..

sis try makan ubat nie.. saya pun tak dpt nak telan zincofer tu.. lastnya doktor suggest makan maltofer nie.. perisa coklat.. kunyah je.. nak kemam pun boleh.. alhamdulillah tak ada muntah dahh..

2y ago

pg kmarin sy pegi klinik tukar ubt nurse bg 4 jnis ubt, b-complex,iron tablet,folic acid n vit c je

sy baru tukar zincofer smlm, sblm nh makan obimin okay. smlm makan pagi, muntah. lepas muntah tu sampai ke malam dk rasa mual. nk try dlu seminggu nh cmna. klu x okay nk tanya nurse utk tukar

2y ago

sma sy sblum nie pun obimin jgk...nurse bg zincofer nie sbb dia kata bby makin bsr takut hb makin drop...rmai yg bg tips mkn mlm sblum tido mnum dgn air sunquick...nk try buat mcm tu dlu mlm esok ..klau muntah jgk kna tukar jgk lha nmpknya

saya mkn zincofer pun muntah jgk untuk hari prtama dan kedua...lepas tu ok.. tp ad jgk muntah tp bkn hari2...skrang dah sminggu sy tukar mkn sblm tido... alhamdulillah stakat ni ok je

2y ago

xpe laa kalau xblh nak telan zincofer...ramai je kwn2 sy beli yg kt farmasi sbb xblh nk mkn yg kk punya..

Saya pun skrg KK bagi zincofer ni so far makan sebelum tidur dgn air sunquick alhamdulillah ok je tak muntah sbb lepas makan ubat tu trus bawa tidur harap2 HB naik la

2y ago

sy try jgk lha cara nie..xblh jgk😅 mkn pkul 11:30 mlm,lps mkn tu okay,xde rsa mual cuma susah tido,last pkul 1 pg tu bgun nk kencing trus muntah,esok pg ajk suami pegi tukar ubt trus,nsib baik blh tukar..

sy mkn ubat ni muntah. pastu rasa mcm ada angin kt ulu hati. mmg rasa xselesa sgt bila mkn ubat ni mlm. sy p beli ubat lain kt farmasi. xthn ler asyik muntah je.

2y ago

tula,nurse kata ubt tu kuat blh naik hb,tp rmai yg mkn muntah lg la drop hb..

sy mkn pg mmg muntah..sy mkn mlm mcm kol 12 mlm ke..1 tau 2 pg tu..sy bgun telan..bgun pg kol 8..cepat2 la buat air utk sarapn..kalau x mmg loya..

2y ago

sy try mkn mlm ubt tu xblh tido,last2 muntah...esok pg tu ajk suami pegi tukar ubt trus..dpt lha ubt 4 sekawan

sy try 4 hari muntah teruk n lembik. sy tukar iberet beli kat farmasi. misi kat kk cakap boleh je. tengok mana yang sesuai.