masalah buasir 3rd trimester

Hi moms.. Nak tanya ni, mmg normal ke masuk 3rd trimester kena buasir? Sy xda sembelit pun slma ni, kecuali dua bulan pertama preggy je skli dua sembelit tp xsmp kena buasir pun. Slps tu elok je pencernaan smp la 3rd tri ni..smp membengkak, terkeluar, ni dah hr ketiga makin bulat besar rasa bila disentuh. Sakitnya & ngeri pulak rasa. Baring xslsa, duduk xslsa, berjalan lg la xslesa. Sapu aloe vera gel je utk soothing tp xmengecut, mlm ni dah cuba sapu bawang putih..tu pun sy google xtau berkesan ke x. Siapa pernah alami, boleh tlg bgtau mcm mn atasi scra semulajadi x..malu sgt kalau nak jmpa doktor. Ubat2 sapu pun xpasti mn yg sesuai utk ibu mengandung kan takut salah pulak & xsesuai.

1 Balas

Jumpa doktor bgth buasir. Then nanti dia bg krim utk sapu di bahagian buasir tu.. Sy pun tgh alami buasir terkeluar juga 3rd trimester.