Nipple crack + bengkak susu

Both nipple crack,luka & pedih. Klu x bg netek jd bengkak susu n tarik 1 badan jd sakit n nak demam. Nak pam pun x mampu sbb pam tommiee tippee tu sama je buat nipple sye sakit jgk. Perah guna tgn berejam,2ounce je pun dapat. Tolonglah...apa ubat mujarab nak elokkan nipple ni. Ank tgh kuning jd kena kerap bg susu tp nipple dah luka,x tahan? Hari2 nangis pikir psl nipple ni. Dah 2x terpaksa bg susu formula sbb dah x tahan sgt,sakit. Klu x bg nti ank lapar,x kencing berak camne nk hilang kuning? #dah 2 krim nipple try,x mujarab #dah sapu susu jgk,sama je #sapu madu pun sama #brand pam apa yg x buat nipple sakit walau sunction kuat? #dah tuam dgn ais dan air suam utk bengkak tp sama je. Jadi kadang terpaksa jgk bg netek barulah breast tu rasa lega sikit. Tolonglah sye,sampai bila nak sakit ni? Lama x? Anak kuning jd kena kerap bg susu yp x tahan sakit sgt,hari2 nangis pikir psl nipple ni? 2x terpaksa bg formula sbb sye dah tahan sgt,asik ckp sorry je kt baby,x tahan pedih...tolonglahhhhh??

22 Balas

Boleh try nipple shield. Kalau tak tahan sangat, consult doc nanti dia bagi antibiotic untuk elak mastitis (kalau jadi mastitis lagi teruk, kena toreh bahagian areola), ubat surut bengkak, and ubat tahan sakit. Doc cakap no need tuam sejuk/suam. Just banyakkan rest jangan stress. Keep on pumping every two hours even after dah direct feed baby, lagi kerap df/pump, lagi cepat elok. Sabar ye, saya dulu 3-4 kali jugak lah kena nipple crack and bengkak susu ni. Demi anak, gigih juga feed. Kalau selalu pump nanti akan nampak susu keluar tu campir ketul ketul jelly-like keluar. Once dah keluar macamtu, nanti cepat la tu baik. Pernah susu pam jadi color pinkish sebab campur darah crack sikit. Once dah okay tu nanti susu banyak untuk feed baby 😊 ouh nipple crack tu dulu saya letak olive oil je, cepat baik.

5y ago

Nipple shield x jln,ada 2 beli...baby xmau. Anyway thanx for sharing,ada jgk yg kes sama dan memahami,t.kasih🙂

Sy dua kali kena mcm ni. Teruskan saja tuam, pam n bg baby df sis. Mm ambil masa. Sy faham sgt perasaan n sakit nipple crack n kena bg baby menyusu. Skrg pun tgh crack belah kanan n melecet belah kiri sbb pam utk kurangkan bengkak. Tuam selalu n picit. Kalau boleh, masa mandi, kalau ada shower air panas, run air panas kat breast n picit susu keluar. 1st time kena ari tu ambil masa seminggu lebih utk sy rasa lega. Kali ni x tau brapa lama tp skrg dah hari ketiga mcm dah kurang sikit bengkak. Cuba jgn stress kan diri, tuam, pam, picit, bg baby menyusu n rest. Sy harap cepatlah bengkak sis surut. Kalau dah lama sangat sakit tu, baik p jumpa doc. P private depa layan better. Sy p klinik kesihatan dgn demam2, doc suruh picit n pam jugak padahal dah lebih 3 hari bengkak masa tu 😓

sy punah jadi .. ank 1st.. masa tu balik rumah mak.. sbb pantang umh mertua.. terlupa bawa balik pum susu.. masa tu nipple crack bagian kanan.. xbg baby isap sbb sakit n then jd bgkak xsurut .. dh perah guna tgn mmg xjd.. g kk doc ckp dh mastitis.. sbulan mkn ubt xjd.. last doc ckp dh breast abscess kena operate.. nk sembuh luka operate sbulan jgk kena cuci luka... bby dh bg susu formula cipur susu bdn breast kiri.. lpstu susu memang jd drop.. myesal sgt2 .. rindu nk bf baby.. nasihat sy lau nipple crack bg je bf k bby.. mmg tu je cara dy.. n then cri alternatif lain utk sembuhkan crack tu🙂

4y ago

Skg bby sis brp bulan? Still mix lagi lah ya?

Sis boleh try makan panadol 1gram utk ilang sakit. Mmg kena byk bertabah dan sabar dan kuatkan diri. Susu bengkak boleh tuam dgn warm pack utk krgkan sakit. Yg lain2 tu sy x pasti sbb x berpengalaman lagi. Tp kwn sy pesan dh awal2 lepas bersalin nipple crack paling azab, boleh buat mental down smue. It's ok jgn down, bg formula milk pun ok, biar la org nk ckp camne pun. Try beli silicone collecting cup yg dia sedut susu scara vacuum dlu. Harga x mhl belas2 hingga puluh2 je dari nk tukar pump baru bratus2. Stay strong!

5y ago

Tgk ramai komen positive cap madela tp mahal jgk brp puluh ringgit tah tiub kecik. X pasti la tu sy sbb x pernah kena, anak pn x keluar lg. Mayb luka kalu kulit nipple 4-5 hari jugak la kut nk smbuh. Tp jgn putus asa la perah. Google teknik betul perah utk krg sakit. Boleh try silicone collector tu jugak mana tahu membantu. Smoga baby pn ok

Sy pernah alami ape sis alami ni. 😊 jangan risau. Dlm sebulan mcm tu hilang la crack sume tu. Smntra ni lap selalu dgn air suam kat nipple tu. Anddd make sure lekapan baby tu betul2. Bukan hisap nipple je. Mulut baby kene memenuhi aerola kita tu. Salah satu sbb crack ni lekapan xbetul. Sy pernah alaminya. And bile sy ubah, Alhamdulillah ok je lepas tu. Kulit crack tu akan crack and sembuh and lepas tu terus jd kebal. Dun worry ok. 😊 teruskan bagi baby hisap. Tahan je ketap bibir 😂 itu yg sy wat dlu.

5y ago

Ya Allah mmg ketap bibir,genggam tgn kuat2...adoi la x tahan. Kadang tu ada jgk menjerit,dia pun jerit sama. Thanx for sharing,saya x keseorangan rupanya

Bila lepas melahirkan anak, xkira 1st or 2nd anak nipple still sakit n bengkak.. Saya sampai menangis bagi susu kat anak sebab xtahan sakit.. Tapi bila kita paksa lama2 nipple kita dah xsakit.. Kena selalu bagi baby bf, tahan sakit buat sementara waktu.. Lama kelamaan okay bila baby selalu isap.. Paling lama tahan sakit pun 5 or 7hari..depends pada kita selalu bagi baby bf.. Then kuning baby pun surut.. Sabar banyak2 yew sis..

Sy kena dlu.letak mcm2.. last2 nurse dtg umah. Dia tanya nak susukan ank ke? Sy ckp ya. Trus dia sruh buka bra. Dia pcit bhgian areola.kua susu dia sruh sapu n ratakan kt nipple. Dia ckp setiap kali nk susukan kena bsahkan. Mula2 xcaya. Sy buat. Alhamdulillah ok lpas tu. 2mgu xsilap. Lpas tu da xbsahkan. Trus sumbat kt baby. 🤭❤

Sis, sis kena tahan sakit.. Sebab orang tua tua dulu cakap kalau nipple sakit, luka, melecet, kena paksa kan bagi baby susu.. Sebab bila baby susu, nipple lagi cepat baik... Macam saya dulu, sampai menggigil2 nak susukan anak.. Hampir seminggu nipple saya luka.. Bergesel dengan bra pon sama sakit... Mohon sis bertabah dan kuat semangat ya...

5y ago

Welcome.

Pengalaman sy awal lepas bersalin mcm tu gak...menahan pedih tak terkata... Saya pam guna elektrik lg sakit...sy beli pam manual ok sikit... Setiap kali ni sapu susu kat puting...bagi jugak baby bf, alhamdulillah dalam dua minggu ok...kena bagi jugak baby isap...sy baby boy kuat menyusu...huhu. smg dipermudahkan ye sis...

sabar ye sis. saya pon macam tu jgk nipple skit sgt. lg lg first child. saya tabahkan diri bg anak susu. luka pn bg je susu. nt nipple elok baik sndri. bila anak sedut je ketap gigi kejao. 2weeks je tahan skit. Alhamdulillah dah 3bulan BF. dah try beepathen ke? sapu pd nipple

5y ago

ekceli bg je bby hisap. xyh sapu pape. msa sy xsapu apa apa hehe. klo luka bg je bby hisap nt sembuh sndri. sabar k 2weeks insyaAllah ok😀