Kesan tak berpantang

Hello moms! Ada apa2 kesan tak jika tidak berpantang dengan baik? Nak tahu juga. Sebab sy dulu berpantang tak sampai 1bulan dan hnya 3minggu bpantang saja. Tu pun mcm pantang tak pantang sbb ada masalah tertentu.

4 Balas

sy tk berpantang ikut adat ..sy cuma pantang apa yg mmg sy alergik dan tak angkat bnde berat ...sy cuma btul2 rehat smggu je ...then da start masak n buat keje rumah mcm biasa ..sy tk percaya org kata tak jaga pantang punca tua sakit bdan la apa la..kalau btul nk bdan sentiasa sihat bukan jaga time pantang jee ...spnjg hdup knee amalkan gaya hidup sihat ...jaga pantang tpi lps pantang tak jaga pon tk guna ...

Pantang macam mana tu? Yang ikut adat tu ke? Personally saya tak ikut semua tu. Bagi saya istilah pantang ni recovery process of physical and mental untuk ibu lepas bersalin. Apa yang orang tua2 buat, saya tak buat. Saya ikut keselesaan saya dan ambil advice doktor. Sekarang dah 2 tahun lebih lepas bersalin. Rasa biasa je. Living healthy lifestyle dan masih lagi BF anak 🤭

1mo ago

Ohhh faham. Takpe next pregnancy boleh study siap2 pasal postpartum care. Minta advice doktor. Pantang cara kampung banyak dah tak relevant dan dipengaruhi mitos tanpa fakta. So bila kita ada real knowledge nanti, senang nak tepis2 🤭Ajak suami belajar sekali baru ngam.

xpasti..sy x berpantang penuh utk dua2 ank. ank 1st sbb pantang sndri...ank no 2 sbb bby warded, room in dan ulang alik kk/hsptl. setakat ni baik2 saja cuma bdn sengal2...tu pun bawa berurut bg segar bdn. and sy ambil supplement cal-mag-d and try to be active.

1mo ago

Yeke sis, syukur lah sis. Semoga kita sihat2 selalu ya🫶🏻 Sy bpantang kt kmpung sis, tak tahan 🥲 Cara pantang dorang ni sgtlahh strict ya, sampai nangis2 sy. Disebabkan sy taknak stress&meroyan so sy ambil kptusan untuk tak bpantang. Takut nnti tiba2 stress, anak pula yg jdi mngsa. Jdi baik sy fikir mental sy dlu 😌

Insya-Allah takde awak. Kesihatan perlu dijaga sentiasa, bukan semasa pantang sahaja. 😊

1mo ago

Syukurlah sis klau baik2 saja, sebab risau juga ada apa2 effect. biasa la org2 tua ni kn suka btul mnkut2kan 🥲 overthinking trus