Nak tau

Hi mommy2x sa nk tnya sebb sa nk dekat Bersalin Dah nie first child sa dan saya takut Beranak takut sangat sakit! APA perlu buat Srpaya Nak Bersalin pun tak rasa sakit?

22 Balas

Sma sis..sy tggal sbln lbih lgi utk stanby mental&fizikal.. Due 9nov..tpi kena stanby tgh oct ni.. Pn rsa takut sgt2x.. Tpi b'cmpur dgn excited.. Hrp2x kita d permudahkn urusan b'salin ya sis.. N bgtu juga utk momies to be.. Sy cba positifkn diri sja.. Kuatkn smngat.. N fkir y bek2x jak..takut&rsau tu.. Psti ada.. Cma ibarat boom masa.. 😅😅 Tetap kena hadap.. Lgipn sy jnis takut sakit.. Suntik biasa pn sy uda takut.. Hohohoo.. Tpi positifkn diri jak.. Demi ank.. N demi klrga kecil y bru d bina ni.. 💪💪 Sy bgi kata2x smngat dlm kerisauan juga ni.. 🤣🤣🤣

Banyakkan fikir yg baik2 saja,keep praying agar dipermudah semuanya..bersalin memang sakit 😂 & lain orang lain pengalamannya..tapi once baby dah keluar lega sangat2,hilang segala sakit..Sokongan suami @ orang terdekat sangat membantu terutama masa tengah contraction nak bersalin.. Semoga dipermudahkan segalanya untuk sis 💝

Jgn trlalu fkir ksakitan tu.. Relaks msa nk bersalin fkir psal bby yg kamu tnggu2 tu 😊 and kalau contraction dtg bernafas dgn btul . Jgn jert2 nti hbis tenaga jak. Semua prempuan merasa kesakitan xkesah lah bersalin normal or czer same je .. Percayalah lepas awak bersalin nmpk bby kmu . Kmu akan rasa ITS WORTH it 😊😊😊

Mmg beranak sakit.. Tp byk kan berdoa agar sakit xlama.. Ada org sakit berhari2, ada org beberapa jam saja.. Allah tahu kemampuan kt.. Jgn fikir sakit sakit sakit.. Klu fikir sakit aje mmg lah sakit... Tp lps je baby keluar.. Hilang segala kesakitan tu.. Pahala besar tau melahirkan anak ni..

Jangan takut nanti bila sist dah lihat wajah baby kan, akan ada rasa berbaloi untuk sakit tu,sebab baby yang sist nanti2kan selama perkahwinan brada dlm pangkuan sist..renung muKa baby mmg buat rasa bahagiaaa sanggat.. Time nak bsalin penafasan kena betul dan teran...congrat yaa..

sis xprlu risau sgt...msa sakit tu xfkr apa da..mo bg ank kuar jak...pglmn nk bsalin tu suma org xsma...msa kpla baby nk kuar tu jak rsa sakit...da kuar t,trs lega...tgl teran nk bg kuar bahu ank jak😚so xprlu risau k

jngn takut sis kalo normal delivery sakit masa bsalin jer lps tngo baby n dngr suaranya rasa sakit tu hilang tu yg ramai ckp pd sy. insyallah smoga d permudahkn proses persalinan kita semua 😊

Beranak memang sakit sis..walau pun da 3-4kali beranak sebelum tu pun bila nak beranak lagi mmg sakit..xde org yg beranak tak sakit..tapi lepas baby keluar hilang segala sakit..

5y ago

Sebb takut nnti Kena operate

Normal rasa takut tp kena kuat utk lawan rasa takut. Bykkan zikir. Doa minta dipermudahkan sgalanya. Laa illa haillah anta subhanaka inni kuntum minazzalimin

. Relax je jangan nervous jangan angkat bontot. Fikir nak berak je. Yang penting teran pun mcm nak berak 💩 tak rasa sakit lansung.