Spotting coklat+darah sikit

Hi mommy2...nk tanya normal ke kalau ada spotting coklat+darah sikit awal2 pregnant ni. Usia kandungan dlm 5minggu. Hari ni hari ke-4 masih ada spotting tu. Blh x kongsi pengalaman mommy2..

14 Balas

Hi sis. Boleh jadi normal atau tak normal. Sebaiknya sis pergi check kat klinik ya. Kadang 5w dah nampak kantung. And dr boleh bagi ubat kuat rahim. Macam saya ada 2 pengalaman spotting. First spotting 3 hari berturut then esoknya heavy bleeding. Check memang gugur time tu 6w. Pastu pregnant lagi, spotting lagi 2 hari. Terus makan ubat kuat rahim, bed rest sikit. Alhamdulillah kandungan ok. Cuma 1st trimester tu fragile sangat gerak banyak sikit spotting, bleeding. Masuk 2nd trimester baru laa berani nak aktif semula 🙂

2y ago

Aminn tq sis. Moga ada rezeki untuk sis juga 🥰

better pergi check, minta rujuk dari doctor, pengalaman saya masa awal kehamilan pernah kena spotting sbb terlalu penat and stress dengan kerja, dapat boss jenis tk faham bahasa and pentingkan diri, now saya dh pindah kerja masa kena spotting tu alhamdulillah doc ckp tk serius sgt tp kira petanda mums kena banyak rehat sbb terlalu tertekan dgn keadaan, now saya dh pindah kerja and kerja sekarang selesa sikit dri kerja yg sebelum ni

Tak normal. Walaupun ada setitik spotting better pergi klinik dapatkan nasihat doctor. Sekurangnya kalau ada apa apa yang nak jadi, dapat cegah lebih awal. Even spotting yang colour coklat pun kena risau, apatah lagi kalau ada fresh blood. Saya dulu pun start dengan spotting warna coklat dan lama lama bertukar ke fresh blood. Takda rezeki, baby dan kantung jatuh dekat tangan saya sendiri masa almost 8 weeks.

2y ago

Sebelum jatuh tu saya ada sakit perut macam period pain. Doctor kata tu mild contraction sebab jalan nak bukak nak bagi janin turun. Pagi tu saya nak tengok pad sebab rasa macam heavy bleeding, tapi terus janin jatuh. Darah nak berhenti lebih kurang seminggu gitu macam period. Betul awak, bila dah dalam situation bleeding tu kita dah redha habis dah. Semoga awak kuat ya ❤️

xnormal..refer doc..biasa doc akan prescribed duphaston (ubat kuat rahim)..pengalaman sy kali ni pon sama..ada spotting on off diawal kehamilan..doc bg duphaston..kena byk bedrest..dlm 2minggu jgk bru spotting btol2 stop tu pon sbb sy x fully bedrest naik turun tangga..take care mommy & baby! semoga Allah lindung

2y ago

Tahniah mommy. Hopefully mommy and baby selamat sampai bersalin nanti. Tq mommy sudi kongsi pengalaman...in shaa Allah

masa 5 weeks pon saya kerap ada brown spotting n darah scan bby gerak n ada heart beat.doctor cakap normal klau sikit2 je..tp kalau darah mengalir banyak berterusan tu bahaya kena terus pergi ER.nak kepastian better jumpa doctor la tanya n scan. kalau baby gerak n active alhamdulillah baik2 je.

xnormal. darah implantation only 2 -3 days je. itu pon setompok je. so better pg klinik, pregnanc ade bleeding. tpi kalau doc scan jgn pelik pulak x nampak pape lgi. sbb below 8w mmg nmpk kosong lagi dlm rahim or nasib baik boleh nmpk kantung saje.

For me, tak normal. Pengalaman saya on last pregnancy, spotting since 4w - 6w. Finally diagnosed with ectopic pregnancy (kandungan luar rahim). But, it’s not always the case. Apa-apa pun pergi jumpa doctor segera ya mommy. Take care!

2y ago

😢moga ada rezeki lg ye mommy...tqsm sudi kongsi pengalaman mommy

Tak normal. Sy 1st pregnancy dulu gugur lepas ada spotting continuosly. Yg 2nd pregnancy ni pun ada spotting siap bleeding tapi baby kuat, alhamdulillah dah 8 bulan skrg. Apepun, cpt2 jumpa doc yaa.

2y ago

Masa tu sy 9 weeks.

Tak normal. Saya dulu pun bermula dengan spotting & bleeding. Bukan rezeki saya, baby stop growth & tak ada heartbeat at 10weeks. Baru keguguran

5 w sy ada klua mcm koko mcm drah last period tu skli tu jaa lpas tu xda dh...alhmdlillah bby elk mbsar dgn sht skrg...skrg dh 13w...

2y ago

Tahniah mommy...doakan kita ye. Sbb kita bleeding byk. Dh scan di klinik swasta td nmpk kantung n doc x berani nk ckp baby tu ada atau x sbb baru lg. So dia bg ubat kuatkan rahim n dia suggest ambik darah. In shaa Allah esok sy nk pergi check ke kkia plak. Doakan kita mommy