Menu makanan malam dan siang ketika di fasa mual kandungan 8 week .

Mommy2 please help me bagi tau menu makanan apa yg sesuai utk ibu hamil yg mual2 siang mlm x selesa tidur perut meragam lapar tapi bila makan sikit2 sahaja terus mual baru tak tahan mualnya sampai pening kepala kadang sampai x boleh tidur dibuatnya :( makanan pun bnyk buat tambah mual...

3 Balas

kena try eror kalau xblh mkn nasi cuba mkn roti ke buah2 ke..mkn sikit tapi kerap yg penting jgn biar perut masuk angin.lagi teruk mual nnt..kalau xblh kunyah cuba jns cecair mcm yogurt ke jus buah ke yg ada rasa masam2 sikit blh kurangkan loya..cuba la jns sup ke,dadih ke agar2 ke..sy mcm tu la awal2 haritu.seksa jgk la nk sesuaikn diri dgn apa yg tekak ni blh terima.

6mo ago

xtahu la awk..dlm app ni ckp smpai 12minggu..sy 10minggu ni xhilang lg mual dgn pening.tp kurang la sikit sejak brjaga2 jgn biar perut kosong nnt angin dlm perut tu buatkan loya..awal2 haritu siang mlm mkn pisang je sbb benda lain xblh mkn.lama2 slow2 cari kurma,kekacang,sup,jus..kiranya benda yg xmelekat kt tekak tp cepat smpai perut.

awak memang kena try & error. cuba je makan apa apa yang awak rasa boleh. macam saya, boleh telan pasta, mash potato je. air sejuk + lemon. makanan lain takboleh. auto mual sampai termuntah.

6mo ago

sama je menu pagi malam. saya makan juga roti2, buah semua ok je. selera saya okay masa dalam 2nd trimester camtu baru boleh makan macam2. memang kena banyak try error

Kalau saya byk makan buah dan biskut kering. Elak mkn berlemak dan minyak.. Cari mkn yg tawar2 utk elak mual..

6mo ago

Patutlah sya mual kn sbb makanan berminyak pun sya lantak saja mkn sbb dah buntu...