Rutin baby 6 bulan

Hi mommy2. Anak dah nak masuk 6 bulan. Boleh mommy lain share rutin harian baby? Mcm baby sy bangun 6-7am, nap sampai 9-10am, mandi susu, tido balik kdg2 sampai pukul 12. Susu main, tido balik pukul 2. 3-4 main balik. Pukul 5 mesti nak tido kejap. 6 atau 6.30 mandi, lepas magrib tido lagi. Pukul 8 lebih atau 9 jaga sampai pukul 10/11 baru tidur malam lama. Normal ke?? 😂

7 Balas

lebih kurang sama 7.30 pagi bangun 8.00 pagi morning walk (ni wajib sbb dia suka tgk pokok²..burung ayam kucing bagai) 9-9.30 mkn, mandi 10.00 susu, tido 11.30 pagi bangun..main.. 12.30 susu then tido jap 1.30 bangun makan 2.-2.30 susu then tido 4.30 bangun main 5.30 mesti keluar tgk view 6.00 mandi 6.15 susu, tido 7.00 mkn malam,.main 8.00 susu..tido jap 9.00 bangun,main 10-10.30 mlm susu dan terus tido biasa bangun mintak susu 1 or 2x shj..dan suka berak jam 5 pg 🤣

1y ago

mula²..sikit ja.. skrg semangkuk bekas richiee tu abis..🤣

mcm baby sy kalau mlm dia suka mengigau lps tu merengek. jenuh oi nk pujuk. sebab bukan sekali je dia tersedar. ada la dlm 5 6x. sy tukar cara tido dia waktu ptg. bagi dia tdo dlm 2 jam. main je lebih. mlm pukul 8 dah start tido sampai esok pagi.

1y ago

oo anak sy malam tidur lena sampai ke pagi. kalau bangun pun sekali je mintak susu 😬

Ya Allah sebijik anak saya 😂 main kejap kejap nak tidur. Lepas mandi wajib nak tidur dulu walaupun kejap. Berat naik, bangun tidur senyum aje saya pun positive je baguslah suka tidur 🙆🏻‍♀️

1y ago

hehe betul lepas mandi wajib tidur. badan dah sedap, kena susu pulak. dia tak kira magrib ke ape dia nak tdo jgk 😂

sama sebijik mcm anak sy, pkul 9 mesti jaga..tido balik pkul 10/11, kdg risau juga dia tak dpt tidur malam cukup..tapi pagi2 dia mcm okay je bngun pon senyum2, so sy expect okay je lah

1y ago

betul, sy prnh set kan tidur pkul 7 tapi ayah nya terasa sy bgi tidur awal sbb dia nk main dgn anak nya..skrg ni mmng sy bagi dia main dgan ayah nya dulu, dlm pkul 10-11 baru tido kan.

Hi, for info rutin tu normal sahaja. Utk pkembangan minda juga. Bila bby dh mula mkn, automatically akn berubah lg..just pantau sahaja ok.

1y ago

ohhh. sy risau jgk takut dia tidur lama sgt siang tu. sbb baca ada yg lepas maghrib baby dia dah tidur straight malam 😅😅

My baby pn sama rutin mcm ni sis. Normal sbenarnya. Baby saya sekarang ada aktiviti tambahan, dia suka mnyembuq ayaq liuq🤣

ya allah rutin sama baby kita. 6 bulan juga 😂 kadang risau asyik nak tidur je.

1y ago

Sama dgn anak saya , lepas mandi or makan / minum susu wajib lena , kalau tahan lena nanti bebai tulah 😂🫠malam pun lena sat sat jaa kalau berjaga jenuh paling lewat dia lena pukul 6pagi sebab nak main + sembang 😌☺️