25/7/2020 - Luka lepas bersalin

Hi mommy yg bersalin normal, biasanya luka jahitan berapa lama baru tak sakit ya? Lalu ada recommend cream/spray apa buat kurangkan sakit tak? Saya sudah bersalin 1minggu tp masi sakit sekali dan masi ada bengkak sikit, susah jalan dan duduk, tp karena hrs pump susu terpaksa harus sering duduk trus T.T.

3 Balas

Kalau saya 2 minggu jugak la baru rasa ok. Tapi tak pernah tengok pun tempat jahitan. Benang pun mcm tak pernah nampak jatuh. Tapi dah tak sakit so assume ok je lah semua😅

4y ago

Haha. Saya pun baru hari ini berani tengok karena bengkak tak sembuh2 sakit. Kena sabar tgg sembuh yaa.

depends on cara penjagaan sis. kena cuci bersih dan lap. guna gel solcoceryl tuu.. luka cepat baik. sy kena jahit dua kali sb jahitan terbuka. guna gel tu. cepat baik

4y ago

Nurse chk cakap jahitan elok, luka bersih jg, cuman masi ada bengkak sikit itu yang buat sakit. Gel tuh pharmacy ada jual kan? Nanti saya srh husband prgi beli. Thanks ya mum. Btw tak bs imagine kena jahit 2x, sakitnyaa.. >.<

Kalau saya sekarang tgah berpantang hari ke 19. Dlm seminggu camtu tempat luka bersalin saya tu dh taksakit. Tapi tetap kena behave laa takleh duduk lasak2.

4y ago

Ada jugaklaa check, tapi takde pulak bengkak.