Tanda bersalin, due date 1/12/2022

Hi mommy's.. sya agak risau dan asyik tertanya²..tertunggu²... Bila agaknya tanda² bersalin datang. Sbb sya masih lagi bekerja..belum apply cuti. Srkg dh 37 minggu. Sya xtau sama ada bersalin awal dari due date atau lewat dari due date jangkaan bersalin. Agak risau dan asyik terfikir2 pasal ni. Ape pendapat mommy's dekat dalam ni ye ? Semua ibu² hamil akan mendapat tanda utk bersalin x? Ade x ibu² hamil pernah terjadi. Xde tanda nak bersalin? Sya agak risau lak. Mcm2 sya fkr kan dah dekat2 akhir ni...😌😌😌😌

17 Balas

kes saya pulak . dah keluar tanda darah 2 hari masa 39w je lepas tu darah tu tak ada .. sakit2 contraction tu ade tapi masalah saya , sepanjang saya sakit tu saya tak boleh nak pastikan sama ada tu betul atau false alarm huuuuuuuuuu .... last2 masa 39w 4d, masa tu dah tak boleh tidur sebab tak ngantuk jadi berbual lah dengan ibu . tetibe pukul 3 pagi ibu paksa pergi spital . alasan nye ibu tengok saya macam dah sakit tiap 5minit . tapi bagi saya macam tak hahahahha mungkin sebab saya tak alert kut sebab tak nak ke spital lagi masa tu . sebab takut jalan belum bukan tapi dah kene warded .. kite kalau boleh tak nak sakit dekat spital .. kalau sakit dekat rumah ade ibu dengan husb ... bile ibu paksa pergi sekali pakej ibu kejut husb suruh hantarkan jugak walaupun saya berkeras tak nak pergi, kami pun pergi jugak angkat beg2 baju semua. sampai je spital , cek seluk2 jalan huu rupanya dah bukak 4cm .. terus doktor usung masuk labour room dan suruh husb daftar 😂 cuba bayangkan kalau saya degil jugakkk tak nakk ke spital malam tu 😂 rasa nya beranak dekat rumah kut 😅

1y ago

itu la sis. sya ni. risau jgk klu2 sya jgk x perasan. x alert tentang nk tanda nk bersalin. lagi pula first time ni. agak membimbangkan sya. semoga nt allah tunjuk kn pada sya nt. sya serah pd allah je. setiap hari berdoa.

hai, ikut pengalaman saya anak pertama dulu, tanda2 bersalin saya, perut sakit macam sengugut, tapi sengugut yang sakit sangat, waktu tu lagi seminggu nak due date.. mula2 sakit tak lama, 2 minit je, lepas tu dia sakit balik setiap 5 minit.. rasa tak tahan malam tu terus cakap kat suami pergi hospital, doktor cek baru bukaan 2cm.. saya makan kurma dan banyak minum air masak.. dalam wad saya kerap jalan2 untuk bukaan cepat..esok pagi alhamdulillah jam 11 pagi lahirlah anak perempuan.. anak kedua saja kena bersalin due date secara paksa ( induce ) , tanda bersalin sakit kaw kaw , lagi kuat gila2 sengugut, bayangkan menahan sakit dari 7 pm sampai la 11 malam, pastu keluar lendiran campur darah coklat sikit. bukaan dah 5cm masuk laboor room, dan boleh bersalin..just ikut saja arahan doktor, teran2 dah keluar baby boy... huhu tips nak cepat bersalin dan bukaan cepat, makan kurma kerap, jalan2, bersama dengan suami, jalan itik..

1y ago

sama sama, dulu saya amalkan makan kurma setiap hari 3 biji sehari je.. sampai lah masuk laboor room pun saya makan. misi pun kata ada minum air selusuh ke sebab cepat bukaan nak bersalin..huhu

Sy masa anak first 39w6d bersalin, masa 39w checkup nurse kata kepala baby tak engage lg. Risau kemain dh dpt surat utk refer o&g dlm masa smngu if tk bersalin. Balik dr checkup tu sy terus buat squat, jalan² & kerap bersama. Alhamdullilah selepas 6hari tu bersalin,pkul 2 pagi sy kena contraction selang 5minit & cirit birit, refer hospital terus masuk LR sbb dh 4cm, pkul 1230 selamat bersalin. Sis dh boleh bnykn berjln and bersama masa dh dkt² nk bersalin. Semoga dipermudahkan. And sy mmng tk apply cuti awal, still kerja sampai hari bersalin. skrng pon sy tgh menunggu hari due 10/12 ni, still kerja hehe

1y ago

sya x pasti. tp ramai yg kata mcm tu. tp kadang bdn letih nk bersama dgn suami. tambah pula ketika sarat mcm ni..dan diri pon masih lagi bekerja. dekat umah. waktu mlm waktu nk rehat..kadang tertido. ssh jgk nk bersama. sbb bdn letih..nk melayan diri yg sarat..penat kerja.

sy anak first awal 2 mggu awal.. pg kol 4 pg da sakit2 tp tggu dlu.. lps kuar tanda lendir dgn darah beu g spital.. sampai spital da 4 cm.. tros masuk labour room.. yg ank no 2 plak ngam2 da due . da siap dpt surt klo xbersalin suruh serah diri . gigih la berjalan maik turun tangga.. minum milo dgan butter la . esok nye ngam2 due sakit pukul 4 pg jugak.. sempat anto anak sulung g tadika dlu . mkn dlu bru g spital.. sampai spital pon da 4 cm.. tggu mase...harap2 no 3 ni pon mcm abg dgn kakak dy.. sakit tros nk bersalin ... aminn...

1y ago

insya allah sis.. semoga di mudah kn utk sis. doakn utk sya jgk.

I pernah dalam situasi you☺️. Paling cepat dalam seminggu lg akan bersalin. Paling lama, lagi 2 minggu. Just relax. Tidur sepuas puasnya. Enjoy your baby yang masih dalam perut. Sebab selepas baby lahir, you akan letih seletih letihnya. Just standby satu bag barangan baby yang di perlukan untuk bawa ke wad bersalin sahaja. Bila water break nanti, you just angkat bag and go! ❤️

1y ago

❤️❤️❤️

1st baby plan asal nak cuti 2w awal before due date. tapi tak sempat apply pon. baby pop up awal 2mggu dr due date. kira balik kije petang sampai rumah. dan duduk sekejap, bangun2 terus turun lendir darah. pergi hospital tapi belom ada bukaan dn check ctg belom ada contraction. doctor bagi balik. esok pagi tu baru start sakit contraction pergi hospital 4cm.

1y ago

hihi..semoga di permudahkan utk awk jgk sis utk 2nd baby❤️

Sy dah start cuti 2w sebelum due date. Kan skrg dah dpt 98 days cuti bersalin. Dulu2 baru 2 bulan jd sy ambik awal utk persediaan bersalin sbb takut bersalin awal mcm kwn sy. Tup tup skrg dah 39w 3d bb xnak kluar lg lngsung xde tanda. Mlm nanti nk masuk hospital sbb dktr nk induce dah utk bersalin besok sbb sy gdm on diet. Please pray for me ya!

1y ago

entah la sis. sya dgr thn dpn baru start utk 3 bulan maternity leave tu.

try buat exercise2/kerapkan bersaman suami..sy due 13/11 ni pun xde tanda lagi even da buat mcm2, baby sbelum ni cukup 40w lahir dgn tanda darah turun..so skrg sy redha dan tawakkal, kalau induce pun ok je..asalkan baby n kita selamat..moga dpermudahkan urusan bersalin ye..

1y ago

semoga di permudahkan utk awk sis...

Sama due date kita mummy, tapi saya dah bersedia skrg anytime baby akan keluar. Doc bagitau just a matter of time dan sya bole rasa baby dah turun ke bawah, jalan pun mcm penguin dah. Biasanya 2 weeks before due date baby akan lahir. Biasanya. Mummy bersedia saja ye.

1y ago

Saya pun nerves ni mummy 😆 semoga dipermudahkan utk kita berdua ya❤️🙏

Baby 1st sy keluar lendir darah. Baby 2nd ni kua colourless lendir aje. Tp mlm sblom nk bersalin tu mmg contraction kuat n setiap 5-10min. Sis try donlod app contraction tracking. Dr situ nnt dia akan advice whether false alarm or trus shoot g hospital.