Vitamin kalsium ketika pregnant

Hi mommy to be, Sy nak Tanya siapa yg consume vitamin kalsium masa pregnant? Dan seeloknya ambil dari kandungan berapa minggu? Boleh suggest brand apa yang bagus?

5 Balas

apa2 vitamin ataupon supplement yg awak nak consume awak kena dpt kn advise dr doctor yg checkup awak. bila hamil kita tak boleh nak consume sebarangan. dan setiap condition kita semua ni tak sama. mungkin baik utk mommy tu. belom tentu baik utk kita juga. selalu nya kalau calcium dlm bdn kita kurang ni doctor yg akan bg pil calcium utk kita. doctor provide dose yg bersesuaian dgn awak.

Obical bagus. Kalau awak betul2 ade alahan dgn susu boleh amek pil and mmg safe during pregnancy. Takkan harm your baby kalau you pegi check up Pon nurse kk sendiri akan nasihat 🫶🏼 seeloknya awal pregnancy pon boleh. Sebab baby perlukan kalsium yang banyak utk pertumbuhan.

Saya pernah ambil tapi gynae yang prescribed. Tak pernah ambil sebarangan. So it's best for you to consult with gynae before consuming any medicine or supplement.

saya makan pil kalsium atas sebab saya memang tak minum susu. so sepanjang preg saya makan pil kalsium brand OBICAL (kotak purple) sampai lah bersalin 😇

11mo ago

haa yap. sebab saya tak minum susu, so susah sikit utk perkembangan/tulang bila baby makin membesar. so doc suggest cari pil kalsium utk gntikan susu

Boleh beli obical. Yg ni misi ckp ok Sbb sy adabgtahu misi apa yg sy amik. Sedar pregnant je sy terus makan.