Supplement kalsium untuk gdm mom

Hi nak tanya, saya pregnant 29weeks with gdm. Boleh tak saya ambil supplement untuk kalsium since saya dah stop consume susu pregnant saya sbb bacaan gula tinggi bila minum susu. Any suggestion suplement utk kalsium yg gdm mom blh consume?

4 Balas

Maaf saya xde suggestion supplement tapi nak suggest sis tukar susu. Biasanya susu pregnancy ni tinggi gula. Try minum fresh milk je tengok ok tak. Susu lebih baik daripada calcium supplement. Unless tak boleh minum susu then baru cari supplement :)

2y ago

Ok baik nnt saya try, thankssss

I have GDM too, and I have stopped taking maternal milk. For constant calcium intake you can ask for OBICAL from pharmacy. It’s suitable for pregnant women.

Minum susu fresh milk je, low fat milk pun boleh juga. Pakar pemakanan dari KK yang suggest. Susu tepung utk moms tu memang tinggi gula jadi tak disarankan.

kalau nak kalsium dan boleh minum susu, minum susu segar pun boleh..

2y ago

Baik, thankssss.