Keguguran 7 Minggu

Hi mommy's.. Sy baru keguguran baru-baru nie. Sy kena pantang seperti org bersalin.. Air x boleh minum bnyk.. Semua buah x boleh makan..sayur sawi yg jenis panjang je yg boleh makan.. Padahal... Sy Google buah Epal merah boleh makan.. Buah oren sunkist boleh mkn.. Mmg pantang cara org dulu2 mcm nie ek.. Straight sgt.. Jamu ke.. Semua x boleh makan.. Mohon pencerahan..

19 Balas

sya gugur 8week pntang mcm org bersalin jugak 44hari. actually bergantung pada org, sbb saya byk history rahim turun,rahim xkuat, miss v kentut dan kering. gugut pon sbb rahim xkuat. lpas pntang betul2 alhamdulillah semua tu pulih...to saya xmkn jamu, just jaga pemakanan dr mkn bnda sejuk..epal tu org tua xbg mkn tkot kancing gigi..klu bdn xth..oren boleh mkn...just jga dr mkn bnda bg urat sejuk ja...xdk la teruk sgt pon...nk mkn skit 2 minum skit2 tu xpon...mkn mcm biasa cuma xla melampau mkn...mkn sekadar knyang ....

3y ago

sya xdpt suntikan apa2 pon...xpasti la pulak ..mmbe saya yg bru bersalin pon pesan mcm ni...lgpon mcm sya ckp la..ikot ats kethanan bdan seseorg jugak. mcm sya pon try and error masa pntang..doktor ckp ok boleh mkn...so sya mkn ja la mcm biasa...tp lpas mkn sakit bdan ,sakit urat ,seram sejuk...so pntang la mkn sayur tu..

saya tgh pantang juga sis keguguran mak saya sediakan sayur brokoli, sawi epal merah saya makan air saya rasa dahaga saya minum, lepas membuang air kecil pun saya minum segelas supaya saya ta rasa dehydrated saya risau terjadi kencing ta lawas lagi payah, jadi saya minum ja air suam secukupnya jamu saya telan utk kuatkan telur, rahim, phytonatal NR tu bantu saya lawas buangan

sape ajar semua tu xboleh? goodluck la klu nak ikut. air la kena minum byk bru cpt sembuh. sy gugur 3 bulan masa bulan jun 2020 sempat skali je period july, bulan august dah pregnant semula. skrg dah 7 bulan. siap makan Vasia ladies collagen lagi masa pantang 2 minggu. buah n sayur kena makan hari2 bg HB cantik. hb klu rendah susah pregnant.

Pantang keguguran ni sebenar lg kena jaga pada bersalin... Tp air tu tkdk la sampai kena sukat sis.. Badan mmg perlukan air setiap hari.. Sayur tu sawi boleh yg lain tu rasanya sbb sifat dia bg badan sejuk.. Bab buah sy xpasti tp oren tu sgt bagus pantang pn boleh ambil..

xde msalah pun dri segi pmakann...even pntang brsalin biasa, ap yg kita mkn smasa hamil, kita blh jgk mkn smasa pntang...bleh rujuk fb Dr emelda, pkar gynae...klu smua pntang xboleh mkn, nk dpt tenaga dri mna? jamu tu yg bhaya sbenrnya...bykkn mmbaca

Kita melayu ada banyak adat. Kenangan Saya dulu 1st gugur stress kena pantang zaman ikut cara dulu kala minum air pun bersukat. Lepas tu gugur lagi pantang sendiri makan shaklee bahagia rasa Tak sembelit Tak stress. dah la xde baby

Saya pernah gugur waktu kandungan 5 W..Saya pantang cam orang bersalin..Tapi saya amik jamu,makan buah oren n epal..Air amik secukupnya..Sayur,saya amik sayur sawi dan yang blh di amik waktu pantang saja..

sy time pantang lagi kuat minum air. asyik dahaga je. buah oren, epal, jambu batu pun sy makan je. jaga pemakanan je sebenarnya pantang ni. bdn bru nak pulih. kalau xckup nutrisi, kita pun jadi lemah lesu.

3y ago

Hhahahahahah mak sy ckp balun ja sayur ngn buah selagi xmudarat. dia kata kalau duk pantang sgt xde tenaga. mkn pun dia ckp jgn catu sgt lagi2 kalau pantang beranak. ank kuat nyusu kita cpt lapar. duk tahan2 mau ketar2 bdn lapar.

Sama je kena pantang macam lepas bersalin. Emosi lagi kena jaga sebab pantang sendiri tanpa baby saya pernah alami huhu.. Buah sayur vitamin memang kena makan untuk beri nutrisi kepada badan

pantang gugur xsama dgn pantang bersalin,tambah lg baru 7 week. pemakanan mcm biasa healthy food, air wajib cukup, rehatkan rahim dlm 3 bulan means elak "terlekat" dlm tempoh tu.. tu jeee pun...