perut kembung

Mommy semua,macam mana nak atasi perut kembung pada baby ek?baby baru umur 2 minggu .. Cian dia huhuhu #anakfirst

perut kembung
135 Balas

baby saya dah usia 18hari alhamdulillah xpernah kembung perut,setiap 3jam/4jam saya akan check pempes dan tukar,selepas menyusu saya wajib sendawakan/tepuk die supaya tidak kembung perut,dan jangan lupa setiap kali tukar pempes sapu minyak dekat perut baby dan tapak kaki,try amalkan yang saya buat insyaallah menjadi.

lebih kurang umur anak saya.. tapi malam tadi saya sapukan minyak yg x panas di ubun2 baby sikit.. sgt kurang dia kembung n merengek.. ahh lupa nak buat b4 this.. my mak yg sruh ltak sikit minyak atas2 ubun2 die cuz angin senang jugak masuk melalui ubun2.. but do it slowly sbb kwsn tu msih sgt lembut.

Sapu minyak telon,,pastu urut2 memusing ikut arah jam,, Pastu letak minyak kt tapak kaki urut2 tapak kaki skali,, Lepas nyusukan tepuk2 blkg bagi sendawa Budak tu knyang sbb tu mcm perut tu besar keras n kmbung,,nnt klau dia berak bnyak perut tu lega,,sbb tu kene bgi sendawa,, Jgn lupa pakai barut yeee,,

Setiap kali lps mandi urut badan baby dgn lembut supaya baby rasa selesa.. sy sll urut guna minyak yuyi, perut, belakang, betis, lengang, tapak kaki, ubun² sapu sikit minyak yuyi... lps dah urut² manja baru bg pakai barut dan bju... sll awai² ni sy xpakaikan bedak @ losyen kcuali klu kulit baby mgelupas..

Ada makan apa2 ke y menyebabkan baby kembung?? Urut perut dgn minyak yu hee cap limau, betis dan tapak kaki...tidurkan dia atas bahu, atau kepit perut, bantu angin keluar...atau time salin pampers tu, tolak2 perut dia guna kaki baby tu sndr perlahan2. Nnt dia kentut

Samalah sy bru 18hri bersalin ank kedua.. Satu mlm dia kembung mngis2 dia.. Sy guna minyak bayi (babyoil) dr tropical herbs amway... Alhamdulillah sgt2 mmbantu dan 1family blh guna.. Bau sgt2 best dan mnyaknya cpt meresap .. Cuba la cari minyak tu di branch amway ,kot2 serasi..

buat urutan I love you dan buatlan senaman cycling sebelum dan selepas menyusu. juga setiap kali lepas mandi. masa urutan tu guna minyak telon. saya guna balm T-Rub tasneem dan minyak yuyee (yg ada halal) tu. Alhamdulillah memang kentut meriah, berak pun mudah dan banyak.

Saya setiap kali nak tukar pampers saya akan sapu sedikit minyak Yuyi .. sgt berkesan dgn bby saya.. lepas sapu saja bby akan sendawa n muntah susu sikit..sambil tu urut perut pelan2 jgn tlmpau tekan.. smbil sapu2 minyak tu urut2 sja pelan2

byk sebab baby kembung ni, walau anak dah 4, tapi tetap ada kerisauan..🥴..cuma jangan biar kembung tu makin lama makin banyaknnanti anak oandai meraung tak berenti2..tu kira baby dah sakit sangat tu..sama cam kita gak, bila kembung x selesa dan kadang2 sakit

Gripe water, anak saya pun macam tu, nanti baca label brape banyak boleh bagi utk newborn, nanti campur dengan air masak sikit, anak sy terus kentut2.

4y ago

Alhamdulillah anak dah 6months, perut dia dah tak kembung start 3months, gripe water xbg kerap pun, skali sminggu je, just suggestions dr saya je, taknak bagi takpe, tak paksa, lain anak lain dia punya badan, its okay 😊😉sebab gripe water ni org tua dulu2 je slalu bagi.