Bukak jalan

Hi mommy semua nak tanya saya dah kuar tanda harini and ade contraction. Dah pegi hospital tapi baru bukak 1cm and contraction manja. Tapi nurse cakap balik dulu Sebab 1cm pon boleh tertutup semula even dah kuar darah. Betul ke 1 cm bole tertutup semula ? #firstmom

8 Balas

saya keluar tanda jugak and ada contraction . pegi hosp duduk 4 hari , 4 hari tu jugaklah jalan still sama 1cm . jalan itik sudah ketuk ketampi sudah , sama jugak sampai diorang suruh balik dulu . kita pon baliklaaa . dah balik rumah 1 pagi mai lagi contraction , skit sangat sangat pi hosp balik , check jalan sama jugak 1cm . tapi diorang takbagi balik sebab sakit datang 5min sekali . 5 pagi ada nurse datang check bp , cakap kat dia taktahan sangat sangat , dia ajak check jalan dah bukak 6cm . terus masuk lb . 8.30 pecah ketuban 10.16 selamat berslin

Ye, nurse ckp berdasarkan pengalaman. Saya haritu pun ada kontraksi tapi 1 cm je & ada kontraksi. Then, sehari kemudian sy kena masuk wad utk induce. Sakit kontraksi nk bersalin sebenar tu sakit drp atas rahim & akan semakin kerap serta bertambah sakit selepas keluar darah sehingga pecah ketuban. Setiap kali kontraksi menggigil lutut & lps bersalin pun nurse tgh jahit luka pun masih menggigil. Sy kena induce. Pengalaman sy la.

2y ago

anak pertama saya kontraksi sekejap ja,dlm sejam mcm tu. sakit dijahit memang tak bole bawa bincang,lg sakit drpd kena gunting. anak kedua kontraksi lbh kurang 4 jam,dah bersalin relaks je kena jahit. tak rasa ngilu sedikit pun. memang lain sgt pengalaman bersalin dua² anak sy.

anak pertama mmg lambat bukaan. saya da turun labor room 4cm pon ckp da nak terkeluar anak, nurse kata "baru 2jam ni, selalu 8jam baru 10cm". nasib nurse cek, mmg da nak keluar da 😂

cuba buat jalan itik atau banyakkan berjalan. banyak membantu untuk cepatkan bukaan. anak sulung ni lambat sikit bukaan dia. sometimes sejam tu bukaan masih 1 lagi.

betul la rasanya,sy ari tu masuk pac dah 2cm,trus msuk wad sbb kena masukkn ubat,bila cek bukaan sblm masuk ubat bukaan 1cm pulak dah,pelik jg knpa

Dh brp minggu? Klu sblm 40w Dan 1st pregnancy mmg lama nk tgu bukaan. Sis blh buat exercise or aktiviti yg cptkn bukaan.

biasa contraction 12 jam... saya pun dulu petang dah rasa sakit bukaan 2 cm... besok nye dekat maghrib dah melahirkan

aishhh...heran jugak saya..😅