baby gerak

Mommy semua bila dapat rasa baby gerak yea ? Rasa tak sabar pulak nak rasa gerakkan bby tu ? sy dah masuk 13 weeks ? jom share pengalaman

37 Balas

15weeks tu kalau taksilap first time rasa mcm ada denyut2. Mula2 ingatkan, tiap kali makan pedas/aiskrim, kesian baby heartbeatnya laju. Ya Allah mengarut betul 🤣 lama2 dah masuk 20weeks, doc tanya baby dah gerak ke tak, baru realize yg denyut2 tu la baby tu gerak 😋 so betu la tiap kali makan mcmtu, baby mcm aktif. Sampai lah 25weeks, rasa mcm bergerak yg besar, and sampai lah tggu due date dia punya tendang tu mmg tgh kayuh basikal 🙃 Anyway, semoga perjalanan mengandung awak dimudahkan Allah sampai bersalin dan seterusnya😘

Saya rase baby gerak mase 21weeks.. lambat sikit mungkin perut jenis tebal kot.. time tuh tekejut & happy sebab first time rase baby gerak.. now dah 27weeks.. dah mule mengeras kat perut, kadang2 perut senget dibuatnye and geli hati nengok.. sis sabar sikit je lg, insyallah jap lagi rase dah baby kick dalam perut tuh.. still positive okay 😘

4mo ago

😍😍😍🤣🤣 best kn Allahu indah btl ciptaan nya😭

Depends on individu sis. Yg dh pernah preggy dpt bezakan awal sekitar 18w. Klu first preggy lambat sikit tapi sis boleh rasa gerakan lembut & geli2 ya lah tu sbb baby masih kecil so gerakannya agak perlahan. Cuba mengiring @ minum ais dptlah rasa baby gerak lembut je time 14w ke atas😉

17week lebih rasa gerak2. Tapi tak tahu so buat bodo je ingat ari2 bergerak 😂. Tanya kawan baru lah diorg gtau tu baby lah cuma slow kick. Skrg dah 22week Alhamdulillah makin gerak banyak. Gi scan tadi kat klinik swasta pun asyik dok berenang je🤭.

Sya 18 week dah boleh rasa geli2 kat perut.. tpi x kuat pon.. masa 18 week ni, kat luar x rasa.. rasa dlm perut je.. bila dah 22 week ni baru rasa perut bergerak kalau dia gerak.. tu pon masih malu2 lagi.. kalau bapak dia pgag, terus stop..

alhamdulillah 16w tu da mula rasa denyut2 baby tu tapi skrg saya 20w 3dy da rasa da baby gerak2 tapi rasa dia jentik2 halus je hehe lame jgk dia grk2 halus smpai terasa sgt ☺️

Sya xdk rsa gerk2 ag..cuma denyutan jntung jee rsa,,tuu pn kdang2.. Kdng2 laju,,kdang2 slow,,kdng2 xdk denyutan,,malm tuu pn tgh malm bru rsa.. Dh Mmggu 7

12 w dah rasa..sebab baby ke 7 kot tu cpt rasa..skrg dah 19 w ++ dah pandai mengeras..tersedu...kick dia pun leh tahan kuat.asek nak terkencing je rasa

Saya start 17week ++ dh rsa pergerakkan tapi soft2 jelaa. 21week keatas lagi kerap rsa. Now dh 24week ++ makin aktif tapi tak setiap masa laa.

Alhamdulillah 16 minggu rasa. Tu pun perlahan2 je. Nnti dah masuk 30 minggu ke atas, merasa la siku atau kaki terbonjol kt perut 😂