MUNTAH SAMPAI LEMBIK

Mommy semua apa i nak buat eh. Tak larat weh Makan minum muntah. perut masuk angin 😢😢 i penat serius. Ya Allah angkat Alahan aku ni jangan lah bagi alahan masa pregnant

12 Balas

Hi awak. Saya faham gilaa perasaan awak. Saya sama macam awak. Start 6w saya alah teruk sangat sangat. Setiap 20 minit muntah. Dari pagi sampai ke malam. Even tengah tidur kalau nak beralih position terjaga pun mesti muntah. Pergi KK, doc kata saya ada Hyperemesis Gravidarum. Its a not normal morning sickness. Saya keluar masuk hospital kena drip. Even makan ubat tahan muntah pun tak jalan. Buku pink dari sticker putih dah bertukar merah. Pergi kerja naik public transport wajib ada plastic. Berat badan tak naik naik. Makin turun turun turun sampai tahap berat saya hanya 37kg. HB pun makin turun turun turun sampai tinggal 3 je. Masuk trimester kedua asal pergi KK je mesti drip TDI sebab Hb sangat low. Until sekarang saya dah 25w still muntah muntah still kena drip saline still kena drip iron. Tapi hikmah disebalik tu, baby saya sangat active. Sangat memberi kerjasama. Buat dating scan, NT Scan, Anamoly Scan, 5D scan, Growth Scan baby sangat active tapi still dengar cakap. Sampai kesemua doc & sono yang saya jumpa semua cakap baby saya active sangat. Dan walaupun saya makan untuk muntah, walaupun saya risau baby kurang zat & nutrient, Alhamdullilah, Allah permudahkan segalanya untuk baby saya. Berat dia sentiasa naik, pertumbuhan dan perkembangan dia sangat elok. Jadi untuk awak, saya tahu apa yang awak rasa sekarang memang agak sakit, agak stress, rasa nak nangis. I've been there and I still feel that. Tapi, awak kena kuat untuk baby. Biarlah kita makan untuk muntah, takpe. Asalkan baby okay. Doalah dengan Allah supaya Allah gantikan segala kesakitan yang awak rasa saat mengandung ni Allah gantikan dengan lahirnya zuriat yang Soleh/Solehah. Semoga kuat Ibu! Saya tahu awak boleh.

Saya dulu pun kerap muntah. Skrg dh okay sbb saya amalkan kerap makan tapi kuantiti sikit. Rasa lapar sikit terus makan. Boleh kata setiap jam mesti ada snacking sikit. Tapi snacking yg berkhasiat lah mcm buah, biskut oat, nestum, minum susu. And try amik supplement. Saya amik jus mamariam alhamdulliah makin better.

Sy trimester first mmg akn turun 5-6kg sbb alahan teruk. Mcm2 cuba buat, mkn, pakai semua xjadi. Last2 layan jelah nk nt mcm mana. Masuk 17w baru stop alah. Huhuuuu cuma utk kontrol mual tu sy rasa sy habeskan more than 30box cekelat halls mmg kena sentiasa ada ya

Saya pula tak nak badan x terima nasi 🥲 bila makan boleh sesudu je then kerap muntah . So fokus minum susu, Horlicks atau nestum. Makan pati delima. Kurangkan makan kuantiti byk , tapi kerap makan sikit sikit dan berulang 😁 InshaAllah

boleh pergi hospital kecemasan utk drip air sb sy penat alahan teruk masa anak first . 2 hr warded dan masuk 7 botol air lepas tu alhamdulillah getting better

saya pun sama. dengan HB bawah 11. lepas tu makan selera sangat. minum air masak keluar balik. semoga Allah hilangkan rasa alahan ni secepatnya.

cube mkn sikit cam biskut kering.. buah2 kering..mkn minum kne try n error.tp klau dah teruk sngt kne masuk air takut kurang air dlm badan nnt

4mo ago

biskut tk cuba lgi, buah so far elok

saya dulu mintah ubat tahan muntah inshallah tak kan muntah lepas tu kembali normal.

Kalau awk xlarat sangat kene masuk air kt klinik. Bahaya kalo bdn x ckup air

sya minum or makan yg bersusu, trus loya n muntah.. huhuhuhu