Folic Acid

Salam ibu-ibu, saya nak tanya. Folic acid apa lagi yang okay. •Zincofer= Muntah -Maltofer= HB drop -Iberet=Muntah -Obimin=muntah Saya taktau dah nak makan ubat acid folic apa. Dah minum dengan air masam jugak. Pun sama. Tetap loya dan muntah😭 Saya rasa saya trauma minum dengan zincofer. So bila lain² ubat tu warna merah macam zincofer automatic memang otak reject,badan pun reject😂 #bantujawab #firsttimemom #firstmom

6 Balas

try sangobion . tapi harga keras sikit. mahal ada jual kat farmasi. dulu masa baby 1st hujung hujung trimester saya dah tak boleh nk telan ubat. saya cari buah buah. macam pulasan. hb nice je. tapi tu lah. sangkut Gdm pulak 🤣

ubt2 dlm list tu bukan folic acid, tu semua ubt tmbh darah yg mana folic acid dh ada sekali dlm tu. maltofer tu kena rujuk balik dktr berapa dos kena ambil. mcm sy 4 biji sehari baru hb mantain.

2mo ago

ohh. awal haritu doc suruh makan maltofer 2 biji sehari . pastu hb turun mendadak. then dia suruh try iberet. tak boleh juga. muntah. yang terbaru obimin. sama, loya muntah.

sama lah sy pun muntah mkn zincofer... tapi sy tetap mkn... tp mknwaktu 4pg.. rase ngntok sgtkan xlyan sgt nk muntah tu... bgun subuh rase juga loya tp xlaa steruk mcm sbelum nie✌️

Awak dah cuba makan 2 jam lepas sarapan? Mcm iberet, saya x sesuai makan masa awal pagi perut kosong. Bila anjak 2 jam lepas sarapan, setakat ni ok berhasil telan tanpa muntah

2mo ago

belum cuba lagi cara ni. esok saya start cuba. terima kasih awak❤️

Hi, sis. Iron supplement yang awak muntah2 tu dah cuba ubah waktu makan?

2mo ago

haah awak. dah. sama rasa loya dan tak selesa. kalau makan sebelum tidur, tak boleh nak tidur saya.

sy consume appeton essential folic acid..so far ok Alhamdulillah..

2mo ago

Yang ni solely folic acid. Tak membantu untuk ibu2 yang ada masalah hb low. Mereka perlukan iron supplement.