Tak tahan bau sabun

Hi mommy. Pregnant ni saya tak tahan betul bau sabun. Dah 2 kali tukar sama je. Rasa sesak nafas and mual kalau bau sabun. Mommy2 yg ada masalah yg sama pakai sabun apa ya mandi? Ada suggestion? Terima kasih #firsttimemom

21 Balas

saya dari 1st sampai sekarang 3rd pregnancy mmg alah dgn bau sabun. tak boleh nak suggest sbb setiap org/prengnancy berbeza. mcm sy anak 1st dan 3rd ni tak boleh bau sabun ubat mcm dettol antabax tu. mmg nak muntah setiap kali bau. guna sabun bau buah/bunga baru ok. 2nd pregnancy pula terbalik. kena sabun bau ubat mcm tu baru ok. sis kena try cari bau sabun yg sis ngam atau boleh cuba guna sabun cetaphil.

saya pon xtahan bau jugak. bukan bau sabun je, semua bau xtahan. nasib baik bau suami xda masalah 😂 suggestion xda, tp cthnya kalau saya xtahan sabun antabax warna hijau tu, saya tukar yg warna merah, lepas tu ok dah. saya xtukar jenama sabun pon, cuma tukar jenis bau dia.. sis kna try and error smpai jumpa yg sis boleh tahan je..

sy 3hari skali ye bru mndi dlu, sbb tu lah xtahan dgn bau sabun dn syampoo 😭😭😂 and walaupn cuaca pns, sy mndi air pns jg hahaha.. xtau la bdn sntiasa rsa sejukk msa trimester 1. msuk 12-14w++ bru ok sikit.. baik sis try sabun yg ada bau2 buahhh, bau bunga ke.. mcm sabun buku. majoriti sbun cair bau dia kuat dn wngi

tak boleh nk suggest sbb setiap pregnant mommy ada yg okay dan tak okay. puan memg kne try n error dari sabun baby smpai la sabun yg paking mahal. kalau nk lg selamat guna brand cethapil tu memg takde bau langsung just tak best sbb tak berbuih sgt, ckupla buat cuci badan dan muka.

Saya pun tak boleh bau sabun. Baik sabun mandi atau sabun laundry. Berkali2 tukar. Last2 saya beli sabun buku yg dulu2 tu. Ada bau buah, bau bunga. Baru okay. Kalau tak, asal bau je muntah. Tengok sabun tu pun boleh muntah🤣🤣

You boleh try Loccitane Bath Oil. Dia bukan sabun, it’s a type of bath oil. Bau pun natural je and comfy. I during pregnancy mmg dari sabun, shampoo I beli L’occitane & skin care etc lebih kpd natural ingredients as well.

1mo ago

Bath oil pun ok.

Sepanjg pregnant sy xboleh bau sabun dengan minyak wangi husbnd.. Smpi skrg pakai sabun carry juniors yg fruits.. Dari awal pregnt smpi skrg.. Yg tu je boleh..kalau x mesti nk muntah bau padahal sblum ni guna OK je..

1mo ago

sama saya pun macam ni. carrie jr je yg saya boleh tahan. 😂

saya ta tahan bau sabun badan yg sllu pakai waktu sblm pregnant, bau shampoo rambut je boleh diterima. tu pon brand pantene. yg lain semua ta boleh. rasa mual. try la cari smpai ad yg sesuai dgn hidung.

sebelum ni guna sabun,watson wangi sakura tu tapi pening sampai nak muntah tukar sabun ke antabax merah tu pula,tambah pula naik mual dan muntah sekarang guna jenama Good Virtues.co tu dah okey2 sikit

sy pakai sabun brand tanamera ada jual kat tiktok.. sbb sy mmg tak boleh bau sabun wangi yg selalu pakai dh tukar brand lain pun masih tk okey.. Jumpa brand tanamera kat tiktok review pun bagus